Movies That Matter - The Therapy

Film The Therapy – Maandag 23 januari 2023 – Aanvang 20.00 uur

MIMIK – Achter de Muren Vispoort 8-10 te Deventer – Kaarten via Mimik  

In samenwerking met MIMIK organiseert AMNESTY INTERNATIONAL Movies that Matter. Films die thema’s, gerelateerd aan mensenrechten, aan de orde stellen. Op maandag 23 januari wordt de aangrijpende documentaire The Therapy vertoond met na afloop een gesprek met COC Deventer e.o. en Amnesty International.

The Therapy (Israël 2021)
Je bent homo en meent te weten dat het komt door een fout in je natuurlijke aanleg. Daar is wat aan te doen, menen velen: Conversietherapie kan die fout herstellen. In de documentaire The Therapy (85 minuten) zien we twee mannen worstelen met hun homo-zijn.

De aangrijpende documentaire, die zich afspeelt in Jeruzalem, legt de schadelijke praktijken van conversietherapie van binnenuit bloot. Regisseur Zvi Landsman volgt met veel compassie de levens van twee homoseksuele mannen – Lev (54) en Ben (23) – die conversietherapie ondergaan en voor de Knesset
(Israëlisch parlement) getuigen of conversietherapie al dan niet illegaal moet worden gemaakt, maar ze staan wel lijnrecht tegenover elkaar. De één hoopt door de therapie weer een vrouw te kunnen trouwen, de ander komt er gaandeweg achter hoe schadelijk conversietherapie is en voert een hartstochtelijk pleidooi tegen deze therapie-vorm. Een open, kwetsbaar portret van twee mannen die moeite hebben te zijn wie ze willen zijn.

De politieke en religieuze kwestie wordt zonder te prediken gepresenteerd in deze documentaire en benadrukt de tegenstrijdigheden in de menselijke natuur. De documentaire is een ongekende uiteenzetting van deze beledigende, tragische en angstaanjagende praktijk in ultraorthodoxe joodse
gemeenschappen in het hedendaagse Israël. Maar ook in de rest van de wereld, waaronder ook Nederland, wordt conversietherapie toegepast.


Tags: