Expositie - Gender Trilogy

Dat Bolwerck – Zaadmarkt 112 te Zutphen

Iedere woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 t/m 17.00 uur

Expositie t/m 18 september – Toegang gratis

Gender is iets wat in ons leeft, een potentie in ons allen. Hoe komt die potentie tot bloei als we ons ontdoen van culturele begrenzingen en opgelegde regels?

Dat Bolwerck presenteert in samenwerking met Theater Hanzehof de tentoonstelling Gender Trilogy, die onze historische en lokale gender-denkbeelden uitdaagt en daarbij de restricties van stereotypes overstijgt. De presentatie bij beide instellingen laat een trilogie van het werk van beeldend kunstenaar en fotograaf Diana Blok (1952) zien. In Blok’s werk spelen gender, performance en theater een centrale rol. De tentoonstelling behelst drie series: Adventures in Cross-Casting (1997-2018), Gender Monologues (2016-2022) en Beyond Gender (2021). Alle drie tezamen laten zij de ontwikkeling en tevens een aanhoudende focus in het werk van Diana Blok zien, van de jaren negentig tot nu.

Ter gelegenheid van de tentoonstellingis bij één foto uit de serie Beyond Gender een compositie ontstaan van de Iraanse componiste Aftab Darvishi (www.aftabdarvishi.com). De compositie heet Requiem for one Leaf en is voor het eerst te beluisteren tijdens Gender Trilogy

Naast de drie genderseries toont Dat Bolwerck Drawing the Waves, een samenwerking tussen Diana Blok en Ruthi Helbitz Cohen. Tekeningen op de pagina’s van Virginia Woolf’s roman “The Waves” door Ruthi Helbitz Cohen werden geplaatst op de kust van de Noordzee. Dit proces werd gefotografeerd en gefilmd door Diana Blok, die de onverwachte transformaties van de tekeningen volgde met stills en video’s die ons toelaten een derde taal te ontdekken die ontstaat uit de confrontatie met het onverwachte.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Gender Trilogy bij Dat Bolwerck en Theater Hanzehof, worden twee nieuwe Gender Monologues, vertolkt door Serah Doku Meijboom en Kharim Amier, acteurs uit de regio van Zutphen, aan de serie toegevoegd.

Met dank aan: VSBfonds, Mondriaan Fonds, Gemeente Zutphen, en het Wijnhuisfonds.

Tags: ,