Filmklassieker: Death in Venice (1971)

MIMIK Filmtheater – Achter de Muren Vispoort 10 te Deventer

25 april (18.30 uur) en 26 april (20.30 uur); meer informatie via MIMIK

Death in Venice / Dood in Venetië (Italië/Frankrijk 1971)

Componist Gustav von Aschenbach brengt de vakantie door in Venetië. Daar raakt hij in de ban van een beeldschone puberjongen, Tadzio, die met zijn ouders in hetzelfde hotel logeert. Ondertussen breekt er in de stad een cholera-epidemie uit. Von Aschenbach, geobsedeerd door de knul die hem nauwelijks een blik waardig keurt, besluit te blijven. De film Death in Venice is gebaseerd op een boek van de Duitse auteur Thomas Mann uit 1912. Hierin is Von Aschenbach geen componist, maar een schrijver. Regisseur Visconti nam voor zijn Von Aschenbach (Dirk Bogarde) echter de componist Gustav Mahler als voorbeeld. Mahlers adagietto uit zijn vijfde symfonie groeide dankzij deze film uit tot een van de populairste klassieke muziekstukken.

We vertonen Death in Venice tweemaal vanwege de release van The Most Beautiful Boy in the World. In deze documentaire blikt Björn Andrésen terug op de rol van Tadzio die hij speelde in Death in Venice.

(Drama; 130 minuten)