Cocktail: de werkgroep met de meeste vrijwilligers...

en nieuwe maatjes blijven welkom!

Ga voor meer informatie naar cocktail@cocdeventer.nl

Vanaf 2015 heeft COC Deventer een werkgroep Cocktail waarbij LHBTI-asielzoekers in de regio gekoppeld worden aan een maatje uit Nederland. Het is een sociaal project en niet bedoeld om een rol te spelen in de procedure van asiel. Op dit moment zijn er 75 LHBTI-asielzoekers in onze regio bekend en zijn er 25 maatjes. Dit maakt Cocktail de werkgroep met de meeste vrijwilligers binnen COC Deventer e.o. 

De co√∂rdinator Cocktail heeft intakegesprekken en zorgt voor matches met de Nederlandse maatjes. De maatjes vragen van tevoren een Verklaring Omtrent Gedrag aan. Er is onderling afstemming en overleg omdat het vaak gaat om asielzoekers met een heel verhaal en is niet altijd gemakkelijk. Soms is er contact met de GGD, een advocaat of met LGBT Asylumsupport. 

De asielzoekers worden meestal aangemeld via de COA-medewerkers die aandachtsfunctionarissen LHBTI zijn op de drie COA-locaties in onze regio, Apeldoorn, Schalkhaar en Zutphen. Met hen heeft de co√∂rdinator Cocktail regelmatig overleg. 

De maatjes en de asielzoekers ondernemen samen activiteiten om het isolement te verminderen en zorgen ook voor uitwisseling in de LHBTI-gemeenschap. Daarnaast organiseert Cocktail maandelijks activiteiten waar de asielzoekers elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf kunnen zijn. 

Lang niet alle asielzoekers hebben een maatje en onderling contact is ook heel belangrijk. We organiseren feestjes met eten, drinken en muziek, en nodigen ze uit voor sportmiddagen en tentoonstellingen waar LHBTI een thema is. Jaarlijks gaan we met zijn allen naar de Gay Pride in Amsterdam. Uiteraard heeft Corona veel groepsbijeenkomsten niet mogelijk gemaakt, maar dat hebben we nu weer opgepakt. 

De reiskosten worden vergoed voor de asielzoekers vanuit landelijke fondsen.

Bingomiddag in Zutphen (augustus 2021)
Feestje met Pubquiz (maart 2022)
Tags: ,