Paarse Vrijdag

Bron: https://nl.wikipedia.org

Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. Paarse Vrijdag ontstond naar het voorbeeld van Spirit Day in de Verenigde Staten, die eerder in 2010 voor het eerst plaatsvond als uiting tegen het pesten van LHBT-jongeren.

In Nederland werd Paarse Vrijdag voor het eerst gehouden in 2010 op de Piter Jelles scholengemeenschap om op een positieve manier seksuele en genderdiversiteit zichtbaar te maken en steun te bieden aan LHBT-jongeren. Sindsdien wordt deze dag georganiseerd door het netwerk van Gender & Sexuality Alliances (GSA) van LHBTI-belangenorganisatie COC.

Paarse Vrijdag wordt georganiseerd omdat scholen in Nederland nog vaak geen veilige plek voor lhbti-jongeren zijn. De helft van alle middelbare scholieren heeft moeite met openlijke uitingen van homoseksualiteit. LHBT-jongeren vinden school minder leuk, ze spijbelen vaker, ze vinden de onderlinge sfeer in de klas (en hun eigen positie hierin) minder goed, ze hebben een minder goede band met hun docenten en 51% van hen die uit de kast zijn, zijn het afgelopen jaar gepest of hebben te maken gehad met negatieve reacties rondom hun geaardheid.

Ook in Nederland is suïcide onder lhbti-jongeren een probleem. Het aantal LHBT-jongeren dat weleens een zelfmoordpoging heeft gedaan, ligt bijna vijfmaal hoger dan onder heterojongeren.Er is een wetenschappelijk aangetoond verband tussen pesten en hoge suïcidecijfers onder LHBT-jongeren.

Bij de eerste keer in 2010 deden 150 scholen mee,dat aantal verdubbelde in 2011. In 2012 werd tijdens Paarse Vrijdag op 450 van de 680 middelbare scholen in Nederland opgeroepen om paars te dragen als uiting tegen homo- en transfobie. Ook werden er 120.000 paarse polsbandjes uitgedeeld en voorlichtings-/promotiefilmpjes vertoond. In 2013 deden 500 van de 680 middelbare scholen mee aan Paarse Vrijdag, in 2014 meer dan 500 van de ongeveer 700.


~~~

ReinArt, de huiscaReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!