COA verbiedt LHBTI-uitingen in beschermde units

Bron: rozegolf.net

In de beschermde LHBTI-units in Ter Apel is het niet langer toegestaan om regenboogstickers, -vlaggen of andere LHBTI-gerelateerde zaken zichtbaar te hebben. Dat meldt LGBT Asylum Support.

De maatregel komt na de aanval vorige week, toen LHBTI-asielzoekers werden belaagd, bedreigd en mishandeld door andere asielzoeksters uit het centrum.

 “Dit is werkelijk de omgekeerde wereld”, zegt Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support. “Het COA richt uit veiligheid beschermde LHBTIi-units in. Die werken als een veilige haven in opvanglocaties waar LHBTI-asielzoekers zich vaak voor het eerst in hun leven veilig voelen. Daar hoort ook hun trotse identiteit bij. Vervolgens legt het COA de verplichting op onder de noemer van veiligheid dat deze identiteit niet zichtbaar mag zijn. Dat is geen oplossing van het structureel probleem van LHBTI-discriminatie in opvangcentra. Want het probleem ligt juist bij de cultuur die LHBTI’ers niet accepteert en die al jaren bepalend is in opvangcentra. Bovendien gaat het hier niet om een politieke of religieuze uiting maar om identiteit. Dat is heel wat anders.”

De uitingen waar het om gaat zijn regenboogstickers, gehaakte roze hartjes van de Roze Zaterdag in Leeuwarden, afbeeldingen onder meer uit het Nederlandse/Engelse tijdschrift GayNews en een kunstkalender.


~~~

ReinArt, de huiscaReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!