Overheid discrimineerde homo's en lesbiennes bij sollicitatie

Bron: rozegolf.net

Homoseksuelen en lesbiennes maakten in het verleden veel minder kans op een baan bij de overheid dan heteroseksuelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut.

Het instituut, dat onderzoek doet naar maatschappelijke vraagstukken, onderzocht de archieven van zes gemeenten, waaronder Zwolle, drie ministeries, vier centrale personeelsdiensten en de binnenlandse veiligheidsdienst in de periode van 1945 tot 1971.

Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van de ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Binnenlandse zaken. Het rapport wordt aangeboden aan minister van Binnenlandse Zaken Ollongren aangeboden. Aanleiding voor het onderzoek was de vondst in het Stadsarchief van Amsterdam van lijsten van ruim 1500 sollicitanten die tussen 1950 en 1958 als ambtenaar zijn afgewezen, vanwege hun geaardheid.

‘Als je met de ogen van nu kijkt, was er in die tijd sprake van discriminatie tegen homo’s’, zegt hoofdonderzoeker Marian van der Klein in het NOS Radio 1 Journaal. De onderzoekers konden nergens expliciet vinden dat homoseksuelen niet mochten werken bij de overheid. ‘Maar iedereen die voldeed aan de norm had een voorsprong.’

~~~

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is ReinArt-Logo-Definitief-220.jpg

ReinArt, de huiscartoonist van COC Deventer heeft ook een eigen website.
Op www.reinartcartoons.nl kun je nog veel meer cartoons bekijken!