Column over Jong & Out

Deze column door Jaap Broersma verscheen eerder in Contact – editie Zutphen/Warnsveld in week 48 (25 november 2020)

De Andere Stad

‘Het is moeilijker om gay te zijn dan zwart, want dat laatste hoef je in in ieder geval niet uit te leggen aan je ouders.’ Het is een grap van de activist James Baldwin, die beide was. Zijn strijd was in het puriteinse Amerika van een halve eeuw geleden. Hoe lastig is dat eigenlijk in Zutphen, anno nu?

Ik praat er over met Douwe. Hij is coördinator van Jong & Out van het COC regio Deventer. Dat is een community voor iedereen tot en met achttien jaar, ongeacht zijn of haar seksuele oriëntatie of gender-identiteit.

“Het is altijd lastig om uit de kast te komen. Als puber ben je onzeker. Wat vinden vrienden er van? Hoe reageren mijn ouders? Jong & Out steunt jongeren in hun emancipatieproces en biedt een platform om deze onderwerpen met elkaar te delen.”

“We zouden hier graag een LHBTI+avond organiseren. zodat je zaken kunt bespreken op een plek waar je je veilig voelt. We hebben iets dergelijks wel eens gehad in een café, maar dat is doodgebloed.”

Zutphen is mooi, maar rustig, vindt Douwe. “Een echte gay-community bestaat hier niet. We zijn niet georganiseerd en hebben geen eigen kroegen of bijeenkomsten. Er zijn plekken waar ik me prima thuis voel, zoals Schatjes of Pico. Maar soms ga ik toch liever naar andere steden.”

Een advies voor jongeren die zitten met hun geaardheid of identiteit? “Zoek het op, ga naar instanties, het COC, het is je eigen keuze om te bepalen hoe je dat moet doen. Het gaat altijd om jou, als het om je coming out gaat. En bezoek ons eens op onze site: www.jongenout.nl “.

Bekijk hier het oorspronkelijke artikel