Rome erkent homoparen 'officieel'


 
Bron: gaysite.nl

Het stadsbestuur van Rome heeft woensdag het geregistreerd partnerschap opengesteld voor alle paren, dus ook voor paren van het zelfde geslacht. Ook homohuwelijken en geregistreerde partnerschappen in het buitenland zullen ‘erkend’ worden. De openstelling en erkenning van homoparen is een symbolische maatregel van het gemeentebestuur van Rome. Ze willen hiermee een krachtig signaal afgeven naar de landelijke politiek die nog altijd geen werk maakt van de legalisering van het homohuwelijk.

In Italië is er nog altijd geen officiële wettelijke erkenning van homoparen. Rome is naast Milaan één van de weinige grote steden die zich het lot van deze wetteloze homoparen aantrekt. Ook zo’n 160 kleine en middelgrote Italiaanse gemeenten hebben inmiddels het geregistreerd partnerschap symbolisch opengesteld voor homostellen. Burgemeester Ignazio Marino van Rome was blij na de stemming in de gemeenteraad en riep de nationale regering op om de legalisering van homohuwelijken snel in gang te zetten. “Vandaag stuurt de hoofdstad van Italië het signaal uit dat, in deze stad, liefde voor iedereen gelijk is,” aldus burgemeester Marino woensdag.

De stemming in de gemeenteraad werd woensdag nog enige tijd vertraagd omdat enkele leden van christelijke organisaties een luid protest lieten horen. Maar niet veel later kon er toch gestemd worden en lieten 32 raadsleden weten voor de symbolische openstelling te zijn. Tien leden stemden tegen en één raadslid onthield zich van stemming.

Verwacht wordt dat een landelijke politieke discussie rond de openstelling van het huwelijk nog lang op zich zal laten wachten. De meeste Italiaanse partijen hebben zich hier in het verleden negatief over uitgesproken. Ook voormalig premier Silvio Berlusconi, nu in de oppositie, uitte al diverse malen forse kritiek. Zijn partijgenoot en senator Maurizio Gasparri zei woensdag dat het partnerschap in Rome “geen wettelijke waarde heeft en een echte provocatie is. De burgemeester heeft het recht niet om de grondwet en de natuurwetten te verdraaien,” aldus de rechterhand van Berlusconi in een reactie. De grootste homo-organisatie van Italië, Arcigay, is blij met de actie van het stadsbestuur van Rome maar laat weten dat het uitkijkt naar de officiële wettelijke openstelling van het geregistreerde partnerschap voor homo’s in heel Italië.