Onno Hoes stapt op als burgemeester


 
Bron: gaysite.nl

Onno Hoes vertrekt als burgemeester van Maastricht. Dat heeft hij woensdagmiddag zelf bekend gemaakt. Hij struikelt over nieuwe onthullingen over zijn privé-leven. “De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen,” legt Hoes uit in een open brief. Hij maakte vandaag bekend dat hij zijn functie zal neerleggen en vertrekt zodra zijn opvolger is geïnstalleerd. In zijn verklaring laat Hoes tevens weten dat hij juridische stappen neemt tegen PowNews. “Het privé-domein moet voor een openbaar bestuurder worden beschermd en ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen ‘privé’ en ‘publiek’ een uitspraak te doen,” aldus Hoes.

De 53-jarige VVD-politicus werd in november 2010 beëdigd als burgemeester van de Limburgse hoofdstad. Privé staat hij al eerder in de schijnwerpers door zijn relatie met RTL-presentator Albert Verlinde, met wie hij een paar maanden na de openstelling van het huwelijk op 29 juni 2001 in het huwelijk treed. De eerste scheuren in de carrière van Hoes als burgemeester ontstaan als perikelen uit zijn privé-leven in de publiciteit komen. De burgemeester wordt in december 2013 gefotografeerd terwijl hij een 24-jarige man zoent in een hotellobby in Maastricht. Ook duikt er een foto op van Hoes met ontbloot bovenlichaam op de datingapp Grindr. Precies een jaar na de zoenfoto met ’toyboy’ Ruud raakt Hoes opnieuw in opspraak vanwege een jonge man. De 20-jarige Robbie Hasselt publiceert WhatsApp-gesprekken met Hoes. Al snel blijkt dat PowNed Hoes in de val heeft gelokt door Hasselt opzettelijk met een verborgen camera op Hoes af te sturen. Het nieuwsprogramma liet de beelden eind vorige week zien waarna de gemeenteraad van Maastricht diverse malen bijeen kwam met als resultaat dat Hoes dinsdagavond zijn ontslag indiende.

VVD-fractievoorzitter in Maastricht, Michel Severijns, is bedroefd over het vertrek van Onno Hoes, maar hij begrijpt zijn keuze. Hij zei in het NOS Radio 1 Journaal dat Hoes er zelf voor heeft gekozen om te vertrekken. “Hij is niet onder druk gezet door de gemeente,” aldus de voorzitter van Hoes’ partij. Volgens Severijns is een enorme inbreuk gemaakt op het privé-leven van de burgemeester. “De VVD vindt dat enorm verwerpelijk. De actie van PowNews diende geen enkel doel, dan hem zo professioneel mogelijk te beschadigen”, aldus Severijns.

Ook de ex-man van Hoes, Albert Verlinde, is diep geraakt door het gebeuren. “Het doet je verdriet als je ziet dat dit gebeurt met iemand waarmee je 22 jaar samen bent geweest… Dat is vreselijk,” aldus Verlinde.

Update 11-12 | Onno Hoes heeft donderdag aangifte gedaan van smaad en laster tegen omroep Powned en de persoon die de verborgen camerabeelden maakte. Dat heeft zijn advocaat Stefan Kalff laten weten. Volgens juristen heeft de aanklacht grote kans van slagen.