Levenslang verbod bloeddonatie Amerikaanse gays opgeheven


 
Bron: winq.nl

Homoseksuele en biseksuele mannen in de Verenigde Staten zijn niet langer hun hele leven uitgesloten van het doneren van bloed. Het verbod op bloeddonatie werd in 1983 ingesteld aan het begin van de aidsepidemie.

De US Food and Drug Administration (FDA) adviseert nu het levenslange verbod op te heffen. Uitgesloten blijven alleen mannen die in de laatste twaalf maanden seks hebben gehad met een andere man. Het nieuwe donorbeleid moet in 2015 ingaan.

8,5% van de Amerikaanse mannen heeft na zijn achttiende levensjaar wel eens seks gehad met een andere man, zo blijkt uit onderzoek. 3,6% had het laatste jaar homoseksuele contacten.

Door het levenslange verbod op te heffen, komt er 2 tot 4% meer donorbloed ter beschikking. Een volledige opheffing levert het dubbele op, zo becijferde het Williams Institute on Sexual Orientation and Gender Identity Law van de University of California in Los Angeles.

Voor sommigen gaat de nieuwe regelgeving niet ver genoeg. Zo reageert John Peller, president van de Aids Foundation of Chicago. Hij noemt het een stap in de goede richting, maar: ‘Als het doel is om de bloedvoorraad te beschermen tegen hiv-besmetting en tegelijkertijd een toename van het aantal bloeddonoren te realiseren, dan kan het FDA verder gaan en we moedigen hen aan om herziening van het beleid voor te zetten.’

In Nederland is nog altijd een levenslang verbod van kracht voor homo’s en biseksuelen. Bloedbank Sanquin is momenteel wel bezig met een onderzoek om te bezien of het huidige levenslange verbod aangepast kan worden. Dat is mede het gevolg van de lobby daarover door COC Nederland en een aangenomen motie in de Tweede Kamer van D66-parlementslid Pia Dijkstra.

Meer informatie op de website van het COC.