Classic Film Sunday: Documentairemiddag

zondag 9 november 2014

Centrale Bibliotheek, Brink 70 in Deventer: vanaf 13.00 uur

13.00 uur: Allemaal Lesbisch
14.30 uur: I Am A Woman Now
16.30 uur: Strijders voor de Liefde

In november is op de tweede zondag van de maand de Classic Film Sunday, met deze keer drie interessante documentaires met een roze thema in huiskamerbioscoop ‘De Kleine Keizerin’. Het is niet noodzakelijk om alle documentaires te zien; men kan ‘instromen’. Entree is gratis, maar wees er op tijd bij want vol is vol. Tussen de documentaires is er tijd voor toilet en koffie. De laatste documentaire duurt tot 17.30 uur en daarna is er nog een gezellige nazit met een drankje tot 18.30 uur. De filmmiddagen zijn een samenwerking tussen COC Deventer en de Openbare Bibliotheek Deventer en de toegang is gratis.

2014-11-09 Docu-allemaal-lesbisch

Allemaal Lesbisch (Nederland 2012)
Documentaire van Mildred Roerhof. Duur 68 minuten.
Allemaal Lesbisch toont de onbekende wereld van jonge, ambitieuze lesbiennes in Nederland. Ze verlangen naar een leven waarin acceptatie van homoseksualiteit vanzelfsprekend is. We zien hun liefde voor vrouwen, de worstelingen met sociale non-acceptatie, maar vooral hun ongekende wilskracht om een onbelemmerd en liefdevol leven voor zichzelf te creëren.

2014-11-09 woman1

I Am A Woman Now (Nederland 2011)
Documentaire van Michel van Erp. Duur 80 minuten.
Vanaf 1956 kon iedereen die een geslachtsveranderende operatie wilde ondergaan terecht bij gynaecoloog Georges Burou in Casablanca – zonder psychologische onderzoeken vooraf. Mannen die destijds met hulp van Burou hun schijnbaar onbereikbare droom konden waarmaken, zijn inmiddels bejaard. Filmmaker Michiel van Erp vraagt enkele van deze pioniers of de keuze destijds hun bestaan veranderde zoals ze hoopten. Hoe reageerde de buitenwacht op deze eerste generatie transseksuelen?
Een charmante Vlaamse is Burou, die eind jaren tachtig overleed, dankbaar. Het geheim dat altijd tussen haar en een eventuele partner staat, neemt ze op de koop toe. Een statige Britse, na haar transformatie een ster in Parijs, ervaart nog regelmatig afwijzing. En eenzaamheid: “Wanneer je grijs bent, wordt je onzichtbaar.” Een Duitse onderschrijft dat: “Ik dacht nooit aan mezelf als oude dame. Dat was geen onderdeel van de fantasie.” Als jonge man was ze getrouwd toen de operatiemogelijkheid zich aandiende: “Toen ik opeens naar een jurk in de etalage staarde en me afvroeg hoe hij me zou staan, wist ik: dit gaat nooit over.” Samen met deze en andere dames bezoekt Van Erp voor hen belangrijke plekken en mensen en laat hij ze, met behulp van oude foto’s en homevideo’s reflecteren op hun veelbewogen levens.

2014-11-09 docu strijdersvoordeliefde0

Strijders voor de Liefde (Nederland 2012)
Documentaire van Sipke Jan Bousema en Marieke Slinkert. Duur 55 minuten.
Presentator Sipke Jan Bousema gaat in binnen- en buitenland op zoek naar de mannen en vrouwen die een dagelijkse strijd moeten leveren om hun liefde openlijk en veilig te mogen uiten. Sipke Jan zoekt in de film naar het belang van de Gay Pride in Nederland en zet dat af tegen de situatie in andere landen. Van hoever zijn Nederlandse Lesbian, Gay, Bisexual, Transgenders al gekomen? En hoe groot is het contrast met landen waar zo’n feest ondenkbaar is?

E-mail ontvangen over het filmaanbod?

Door een samenwerking tussen COC Deventer en de Openbare Bibliotheek (Brink 70 in Deventer) zijn in een speciale ‘Roze Kast’ in de bibliotheek veel meer films en boeken te verkrijgen met een homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender thema.

Tags: , ,