Thema-avond: 'Houdt God van vrouwen?'

donderdag 4 september 2014

Penninckshuis (Brink 89 te Deventer): aanvang 20.00 uur
Ontvangst met koffie/thee vanaf 19.30 uur
Entreeprijs voor deze Thema-avond € 5,00

Houdt God van vrouwen?

Op donderdag 4 september is de documentaire ‘Houdt God van vrouwen?’ te zien in het Penninckshuis in Deventer. Deze ingrijpende documentaire gaat over de rol van de vrouw en over homoseksualiteit binnen behoudende kerkgenootschappen. De regisseur van de film, Emile van Rouveroy van Nieuwaal en de hoofdpersonen mevrouw Kok en haar zoon Willem zullen tijdens deze avond aanwezig zijn. Zij gaan na de film onder leiding van Bep Spa, PvdA-gemeenteraadslid, in gesprek over dit thema. De avond is een initiatief van de Geloofsgemeenschap Penninckshuis in samenwerking met COC Deventer en het Etty Hillesumcentrum.

De documentaire is bekroond met de Grand Prix Circom, de beste Europese regionale televisieproductie van het jaar 2013 en de NL-Award voor beste Nederlandse documentaire. ‘Houdt God van vrouwen?’ toont de strijd van Hilligje Kok uit Staphorst voor de emancipatie van orthodox-christelijke vrouwen. Hilligje wil een actieve rol spelen in haar kerk en in de SGP, maar de mannen houden de deuren voor haar gesloten. Ze voert haar strijd met humor en passie. De situatie verandert als haar homoseksuele zoon op het toneel verschijnt. Dan blijkt dat Hilligje in haar streven veel op het spel heeft gezet: vriendschappen, gezinsrelaties, haar positie binnen de kerkgemeente.

Door de zoektocht van deze Staphorster vrouw binnen andere kerkgenootschappen als de Joodse traditie en het katholicisme, stijgt de documentaire boven het regionale uit en vormt aanleiding tot debat over religie binnen onze samenleving, in het bijzonder over de rol van de vrouw en over homoseksualiteit binnen die behoudende kerkgenootschappen.

De vertoning van de documentaire en het aansluitende gesprek vinden plaats in het Penninckshuis, Brink 89, ontvangst met koffie/thee vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 5.00.

2014-09-04 hggv-dvd-cover-1

Tags: , ,