Weg met de weigerambtenaar


 
Bron: winq.nl

De weigerambtenaar wordt definitief verleden tijd. De Eerste Kamer heeft dinsdag een wetsvoorstel gesteund waarin ambtenaren niet meer kunnen weigeren om mannen- en vrouwenstellen in de echt te verbinden.

Zittende weigerambtenaren mogen blijven zitten, maar gemeenten kunnen ze vanaf nu wel overplaatsen. Vanaf nu kunnen gemeenten mensen die mensen van het gelijke geslacht weigeren te trouwen, niet meer tot ambtenaar van de burgerlijke stand benoemen. Hierdoor sterft de weigerambtenaar vanzelf uit.

Christelijke partijen hebben zich krachtig verzet tegen het initiatiefwetsvoorstel van de D66-kamerleden Pia Dijkstra en Gerard Schouw.

Volgens D66 moeten ambtenaren neutraal zijn en zich te allen tijde houden aan de wet en mogen ze geen onderscheid maken op grond van hetero- of homoseksuele gerichtheid. Iedereen mag gewetensbezwaren hebben, maar als ambtenaar moet je in de eerste plaats de wet uitvoeren. Gelijke behandeling is een belangrijk recht en moet voor iedereen gelden”, aldus Dijkstra.

COC Nederland, dat 13 jaar streed voor afschaffing, is bijzonder gelukkig. COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van ‘een einde aan discriminatie op de mooiste dag van je leven’. “Of je nu homo, hetero, lesbisch of biseksueel bent, als je trouwt moet je kunnen rekenen op een neutrale overheid die niet discrimineert”, aldus Ineke.

Een zeer ruime meerderheid van VVD, PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks, 50Plus, OSF en Partij voor de Dieren en de CDA-senator Wopke Hoekstra stemde dinsdag vóór het wetsvoorstel van D66’ers Pia Dijkstra en Gerard Schouw. Tegen stemden de rest van de CDA-fractie, ChristenUnie en SGP.