Supporters vinden homo in Oranje oké


 
Bron: gaysite.nl

Uit een enquête onder een groot aantal voetbalsupporters blijkt dat het merendeel van hen er geen moeite mee zou hebben als een speler van een nationale voetbalelftal openlijk homoseksueel blijkt te zijn. Deze acceptatie is opvallend omdat men aan neemt dat de acceptatie van homoseksuelen binnen de voetbalwereld veel te wensen over laat. Voetbalfans in Zweden en Denemarken accepteren een homoseksuele voetballer in hun nationale elftal het meest. In beide landen geeft 79% aan geen problemen te hebben met een voetballer die uit de kast is.

Opvallend genoeg zeggen Italiaanse voetbalfans, die juist bekend staan om hun homofobe gedrag in en om het stadion, minder moeite te hebben met een openlijk homoseksuele voetballer dan bijvoorbeeld Nederlandse supporters. In ons land zegt 65% geen problemen te hebben met een homoseksuele speler van Oranje. In Italië ligt dit percentage op 68%. Ook opvallend is de acceptatie in Duitsland. Hier wordt al jaren actief gewerkt om homoseksualiteit op en rond de voetbalvelden te vrijwaarden van homofobie maar ondanks de voorlichting zegt slechts 53% van de Duitse fans een homoseksuele spits of verdediger binnen ‘Die Mannschaft’ te accepteren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Britse homo-organisaties Stonewall in samenwerking met de populaire voetbal-app ‘Forza Football’.