Hoe de maffia homo’s samenbracht


 
Bron: winq.nl

Er is een nieuw boek uitgegeven over de maffia in New York City. Een deel ervan gaat over de connectie tussen een Italiaanse familie en enkele van de oudste gay bars in de stad. In de jaren dertig boden die onderdak aan gays met hulp van The Mob.

Volgens de auteur van het boek The Mob and The City, C. Alexander Hortis, kwam de homogemeenschap samen op veilige plaatsen in de stad. In de jaren dertig werden deze gerund door de familie van Vito Genovese, een van de beruchtste maffiosi van die tijd.

Genovese had een groot deel van West Village in zijn macht en begon gay bars omdat hij zag dat de LGBT-gemeenschap hem aardig wat opleverde. Hij was de richter van beroemde bars als de Stonewall Inn en de lesbische club Howdy. Destijds waren dergelijke uitspanningen illegaal en geregeld deed de politie een inval. Maar wanneer een barman de naam noemde van de werkelijke eigenaar, lieten ze hem gaan: ze werkten beiden voor dezelfde persoon.

In het boek komt ook een passage voorbij over de Stonewall-rellen. Die werden altijd gezien als een aanval op de homogemeenschap, maar volgens Hortis was deze actie gericht tegen de maffia en niet zozeer tegen gays.

Het boek heet voluit The Mob and the City: The Hidden History of How the Mafia Captured New York en is verkrijgbaar via Amazon.com.