Henk Krol gebruikte subsidiepot als pinautomaat


 
Bron: gay.nl

Weer een deuk in de inmiddels flink beschadigde reputatie van Henk Krol. De voormalige hoofdredacteur van de Gay Krant en oud-Kamerlid zou jarenlang subsidiegeld gebruikt hebben voor verkeerde doeleinden. Het geld was bedoeld voor projecten aangewezen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), maar werd o.a. gebruikt voor IT-ondersteuning van Krols seksshop Gaytel. Het AD meldt dat zij documenten hebben die dit bewijzen.

OCW zou honderdduizenden euro’s beschikbaar hebben gesteld aan Krols Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) om een digitale ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren op te zetten. Vrijwel meteen zette Krol dat geld in om openstaande rekeningen van zijn bedrijven.

Krol zou onder andere een mail hebben geschreven aan Roel Derckx van het IT-bedrijf Aleto dat klaagde over facturen die niet betaald werden. ‘Beste Roel, Tot mijn vreugde kan ik je melden dat het ministerie heeft besloten onze internetactiviteiten te gaan subsidiĆ«ren. Daarmee kunnen ook jouw rekeningen worden voldaan. Wat we wel nodig hebben zijn nieuwe facturen. Niet gericht aan de Gay Krant, de Best Publishing Group of Gaytel (de sekswinkel, red.), maar aan de Stichting. Dit om te kunnen voldoen aan de subsidievoorwaarden.’ Smooth, Henk.

Die subsidies waren natuurlijk helemaal niet bedoeld voor die internetzaken, maar voor de ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren, 18min.eu.

Krol heeft schriftelijk gereageerd, maar gaat niet in op de mail. Volgens de oud-hoofdredacteur waren een medewerker en de boekhouder verantwoordelijk voor ‘de financiĆ«le kant van de zaak’. De bedrijven van Krol blijken de subsidiepot als een soort pinautomaat te hebben gebruikt. Steeds als OCW het geld overboekte, verdween het geld meteen naar de rekening van de bedrijven. Dat is ook vastgesteld door de curator, die de faillissementen van Krols bv’s onderzoekt.