Classic Film Sunday: Drie documentaires

zondag 16 februari 2014

Centrale Bibliotheek, Brink 70 in Deventer: vanaf 13.00 uur

13.00 uur: The Celluloid Closet
15.00 uur: Silent Stories
16.30 uur: We Were Here

Derde zondag van de maand in het winterseizoen (oktober t/m maart) is Classic Film Sunday, met deze keer drie interessante documentaires met een roze thema in huiskamerbioscoop ‘De Kleine Keizerin’ en daarna gezellig doorzakken in COC-café Face It. Aanvang eerste documentaire om 13.00 uur, maar het is niet noodzakelijk om alle documentaires te zien. Entree is gratis, maar wees er op tijd bij want vol is vol. COC-café geopend vanaf 16.00 uur. De filmmiddagen zijn een samenwerking tussen COC Deventer en de Openbare Bibliotheek Deventer en de toegang is gratis.

The Celluloid Closet (VS 1995)
In 1981 was het boek ‘The celluloid closet: homosexuality in the movies’ een openbaring. Vito Russo beschreef hoe de filmindustrie mannen en vrouwen met homoseksuele gevoelens tot dan toe in beeld had gebracht: als lachwekkend, pathetisch of griezelig. Als ze überhaupt al in beeld kwamen, want ‘seksuele perversie’ was in Hollywood jarenlang taboe. Filmmakers wisten de censuur soms handig te omzeilen. Rob Epstein en Jeffrey Friedman namen ‘The celluloid closet’ als uitgangspunt voor hun gelijknamige documentaire, die in tal van filmfragmenten onvermoede signalen laat zien. Filmklassiekers krijgen opeens een extra dimensie.

2013-11-17-silent_stories-2

Silent Stories (VS 2010)
In de documentaire Silent Stories portretteren Hanne Phlypo en Catherine Vuylsteke twee mannen en twee vrouwen uit Algiers, Dakar, Bagdad en Conakry die wegens hun seksuele geaardheid – of ze nu biseksueel, homo, lesbienne of transseksueel waren- hun vaderland moesten ontvluchtten.
De Algerijnse biseksueel Arezki, de lesbische Peul-vrouw Rabiatou, de Senegalese homo-activist Jean-Louis en de Iraakse transseksueel Sarah hebben in veel opzichten een volstrekt verschillend verhaal. Niet alleen komen ze uit een verschillend land, tevens lopen hun leeftijden en hun opleidingsniveau sterk uiteen. Wat hen bindt is de homofobe reactie van hun gemeenschap, al uitte zich dat op verschillende manieren. Jean-Louis kon zich als activist handhaven tot hij geout werd door een boulevardblad. Rabiatou had in Guinée nog nooit van lesbianisme gehoord, maar toen ze ontdekt werd met een vriendin volgde een gedwongen huwelijk en een zuiveringsritueel. Sarah wist zich door haar hoogopgeleide moeder in Bagdad geaccepteerd maar die tolerantie strekte zich niet verder uit dan de voordeur. Haar droom om een ‘vrouw te zijn zoals alle anderen’ zou in Irak nooit kunnen worden bewaarheid. Voor de Arezki was naar België komen om met een man te trouwen geen loutere kwestie van homoliefde maar vooral ook het afwerpen van het beklemmende normatieve harnas dat hem sinds zijn kindertijd had parten gespeeld.
In Silent Stories wordt getoond hoe elk van de vier personages afrekent met het verleden: met de druk van de gemeenschap, van de religie en van de familie. Tevens wordt ingezoemd op de huidige leefwereld het asielzoekerscentrum van Sarah, de succesvolle integratie van Arezki, de studies van Rabiatou, het activisme van Jean-Louis. En wat biedt de toekomst?
De vier personages worden niet serieel maar in een kaleidoscopische puzzel in beeld gebracht, waarbij de nadruk ligt op een poëtische, intimistische portrettering, die een grote mate van identifiatie van de kijker toelaat.

2013-11-17-we-were-here-430

We Were Here (VS 2011)
Een krachtige documentaire over wat in de vroege jaren ’80 de ‘Gay Plague’ werd genoemd: de opkomst van de ziekte aids in de homoseksuele gemeenschap. De onheilspellende epidemie leek vanuit het niets te komen. We volgen verschillende mensen die vóór de crisis naar San Fransisco trokken om eindelijk de vrijheid te voelen waarnaar ze verlangden. We zien hoe ze elk op hun eigen wijze reageerden toen de aidsepidemie toesloeg.
‘We were Here’ is de eerste documentaire waarin zeer uitgebreid wordt teruggekeken naar de komst en de impact van een ongelooflijk belangrijk hoofdstuk uit de homogeschiedenis.

E-mail ontvangen over het filmaanbod?

Door een samenwerking tussen COC Deventer en de Openbare Bibliotheek (Brink 70 in Deventer) zijn binnenkort in een speciale kast in de bibliotheek veel meer films en boeken te verkrijgen met een homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender thema.

Tags: ,