Oegandese president speelt politiek spel met anti-homowet


 
De Oegandese president Yoweri Museveni heeft nog steeds niet getekend voor de internationaal bekritiseerde wet, die er voor kan zorgen dat homoseksuelen hun leven lang achter de tralies belanden. Het lijkt er op dat Museveni door het wachten met tekenen de steun van het volk wil krijgen, zonder daarbij te worden uitgesloten van de internationale politiek.

Oeganda’s president Yoweri Museveni wil zichzelf neerzetten als een nationale held en ondertussen ook de buitenlandse overheden te vriend houden, in de strijd over de nieuwe anti-homowetgeving in het Afrikaanse land. Op 20 december werd de wet door het parlement goedgekeurd. Alles wat er nu nog nodig is om de wet in werking te laten treden is een handtekening van de president.

De wet stelt homoseksualiteit strafbaar met een levenslange gevangenisstraf. Daarnaast kunnen ook mensen die homoseksuelen kennen en die niet aangeven bij de politie in de cel belanden. Museveni heeft nu aangegeven dat hij de wet eerst uitgebreid wil bestuderen in samenwerking met de National Resistance Movement, de grootste politieke organisatie in Oeganda.

Volgens Oegandese website New Vision zei Museveni: ‘Ik hou van denken voordat ik ga handelen. Het is geen makkelijke zaak die we kunnen overhaasten. Als de parlementsleden mij de wet brengen, zal ik het eerst analyseren en daarna zal ik het met het NRM bekijken hoe we het gaan aanpakken.’ Museveni heeft drie mogelijkheden: hij kan de wet tekenen waardoor deze meteen in werking wordt gesteld; hij kan de wet afwijzen en het terug naar het parlement sturen, of hij kan veranderingen aanbrengen. Volgens Frank Mugisha, directeur van de grootste LHBT-organisatie in het land, zal de president de wet waarschijnlijk terugsturen met mogelijke aanpassingen.

Activist Edwin Sesange van de LHBT-organisatie Out and Proud Diamond Group denkt dat de president een politiek spelletje speelt. In Oeganda is het mogelijk dat als de wet 30 dagen bij de president ligt en hij tekent niet, de wet automatisch wordt aangenomen. Door uitstel kan de wet in werking worden gesteld zonder dat de president internationaal gezichtsverlies lijdt.

Sesange: ‘Museveni zal tegen de internationale gemeenschap zeggen dat hij de wet niet steunde, maar dat hij is overmand door het parlement. Tegen de lokale bevolking zal hij zeggen dat de democratie hem overmeesterd heeft en dat hij dat respecteert. Hij komt er voor beide partijen als winnaar uit.’
Als de activisten gelijk hebben wordt de wetwaarschijnlijk aangenomen. De volgende optie voor de LHBT-gemeenschap is om een rechtszaak aan te spannen tegen de staat. Echter, het winnen van een zaak als deze kan jaren duren. In die jaren zal de wet gewoon in werking blijven.

Bron: Gay.nl

Tags: ,