Kleintje Pils voelt wel voor roze liederen in Sotsji


 
Bron: parool.nl

Dweilorkest Kleintje Pils voelt wel wat voor de oproep van Paul de Leeuw maandagavond in De Wereld Draait Door om ‘roze liederen’ te spelen tijdens de Olympische Spelen in het Russische Sotsji.

‘Als niks ons in de weg ligt, gaan we het zeker doen’, zegt Ruud Bakker van het orkest. ‘Het was zo’n emotionele oproep van Paul en zo terecht. Mensen mogen niet beschadigd worden.’.

De televisiepresentator hoopt dat Kleintje Pils hiermee een protestgeluid kan laten horen tegen het anti-homobeleid in Rusland. Het dweilorkest gaat nog wel advies inwinnen of de muzikanten niet in gevaar komen als ze roze nummers spelen, zoals Y.M.C.A. ‘We willen straks niet naast de leden van Pussy Riot komen te zitten.’

Het instuderen van homoliederen is volgens Bakker geen probleem. Er staan al enkele nummers op het repertoire. ‘Y.M.C.A. hebben we al eens eerder gespeeld tijdens de Olympische Spelen, in Salt Lake City.’

Het orkest rekent op suggesties van het publiek voor originele nummers. De muzikanten hebben de afgelopen maanden juist hard gerepeteerd om ook wat Russische liederen onder de knie te krijgen.

De Russen hebben het Sassenheimse dweilorkest uitgenodigd om de prestaties van de schaatssporters muzikaal te ondersteunen en de ’typisch Hollandse schaatssfeer te creĆ«ren’.

Eerder speelde het orkest bij de Olympische Spelen in Nagano, Salt Lake City, Turijn en Vancouver.