Duitse profvoetballer uit de kast


 
Bron: ad.nl

De Duitse voormalige profvoetballer Thomas Hitzlsperger is uit de kast gekomen in een interview met een Duitse krant.

Hitzlsperger voetbalde onder andere bij West Ham United, Aston Villa en Everton. Hij beëindigde afgelopen zomer zijn loopbaan. In totaal speelde hij 52 interlands voor Duitsland tussen 2004 en 2010. De voetballer vertelt dat hij er pas in de laatste jaren van zijn carrière achter kwam dat hij homoseksueel is.

Volgens hem wordt homoseksualiteit in de voetbalwereld ‘gewoon genegeerd’. ‘Strijd, passie en de wil om te winnen zijn onlosmakelijk met de sport verbonden. Dat past niet in het stereotype dat veel mensen hebben over een homoseksueel. Homo’s zijn namelijk mietjes, denkt men.’

Hitzlsperger wil bijdragen aan acceptatie van homo’s in de sport. ‘Ik heb me nooit geschaamd voor wie ik ben. Niettemin waren de uitspraken van collega’s niet altijd gemakkelijk om te verdragen. Denk er eens over na: er zitten twintig jonge mannen aan een tafel te drinken, die grappen maken over homo’s. Zolang het grappig bleef, voelde ik me niet beledigd.’ Hij vertelt dat men in landen als Engeland, Duitsland en Italië niet echt een probleem heeft met homoseksualiteit. ‘Niet in de voetbalkleedkamers in ieder geval’, voegt hij toe.

Hoewel er maar weinig openlijk homoseksuele profvoetballers zijn, is Hitzlsperger niet de eerste die uit de kast komt. Zo maakte eerder ook Robbie Rogers, uit de VS, bekend op mannen te vallen. Hij stopte om die reden met voetballen, maar pakte de sport later toch weer op nadat hij vele positieve reacties ontving.

De Duitse belangenorganisatie voor LHBT’s juicht de bekentenis van Hitzlsperger toe. ‘Het is een zeer bemoedigend teken, in het bijzonder voor jonge voetballers, dat je er openlijk voor uit kunt komen en geen verstoppertje meer hoeft te spelen’, vertelt Jörg Steinert van de Duitse variant van het COC.

Hitzlsperger kreeg ook bijval van politicus Volker Beck. Hij liet weten dat hij hoopt dat het taboe rond homoseksualiteit binnen de voetbalwereld eindelijk voorbij is. ‘Het is nu aan de Duitse voetbalbond DFB om actieve spelers zover te krijgen ook voor hun seksuele voorkeur uit te komen als die niet heteroseksueel is’, aldus Beck.