'Hideous Wo(men)' in Deventer Schouwburg

vrijdag 29 november 2013

Experimentele soap over de zelfloze mens

Toneelgroep Oostpool
Deventer Schouwburg, Leeuwenbrug 2 in Deventer: 20.30 uur
Kaarten voor deze voorstelling € 17,50

Op vrijdag 29 november 2013 speelt Hideous wo(men) in de Deventer Schouwburg. Een soap die de grenzen van het concept oprekt en experimenteert met de illusie van persoonlijke autonomie, gemaakt door Suzan Boogaerdt , Bianca van der Schoot en Susanne Kennedy. We leven in een geënsceneerde wereld vol very important persons. Iedereen denkt dat zijn of haar leven door middel van keuzes tot stand is gebracht. Maar wat als dat wat we ík willen noemen niet bestaat?

In Hideous (wo)men vindt in een televisiestudioachtig laboratorium een experiment plaats met mensen zoals wij. Mensen die personen proberen te zijn. Mensen die mannen of vrouwen spelen. Mensen die denken dat ze uit één stuk bestaan maar in werkelijkheid niet meer zijn dan een opeenvolging van fragmenten. Want als het onwrikbare zelf een fundamentele vergissing blijkt en de illusie onze natuurlijke toestand is, welke onwaarheden kunnen wij als moderne mens dan loslaten en welke zullen we nooit kunnen missen?
Hideous (wo)men is, net als Small World en BIMBO, onderdeel van de serie Visual Statements, een reeks beeldende voorstellingen over de spektakelmaatschappij en de rol van de beeldcultuur in het leven van vandaag.

Suzan Boogaerdt over genderpatronen in de voorstelling:
‘Ik speel vaak mannen in onze voorstellingen omdat ik het bevrijdend vind. Ik projecteer op mannen dat zij zich veel meer vrijheden permitteren. Ik vind dat fascinerend omdat het op een bepaalde manier zo anders is dan wat ik ben, terwijl ik me toch ook vaak met mannen identificeer. Ik denk dat hoe mannelijk of hoe vrouwelijk je bent bij ieder mens in een andere cocktail aanwezig is, ongeacht of je man of vrouw bent. De dingen die van vrouwen of mannen verwacht worden in het echte leven zijn ook maar afspraken.’

De makers over Hideous (wo)men
‘De voorstelling onderzoekt op beeldende wijze hoe wij ons vastgrijpen aan de verhalen rondom ons zogenaamde zelf, uit angst voor de leegte die daaronder verborgen ligt.’

Vanaf januari 2013 maken Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot deel uit van het vaste artistieke team van Toneelgroep Oostpool. Suzan en Bianca maken beeldend, brutaal en bewegelijk theater over de worsteling van de mens met de wereld van vandaag. Susanne Kennedy was als maker onder andere werkzaam bij het Nationale Toneel, NT GENT en Münchner Kammerspiele. Susanne creëert met haar voorstellingen een theatrale en sterk sensitieve wereld waarin emoties en karaktertreken worden uitvergroot totdat het onnatuurlijk wordt.

Een recensie over dit theaterstuk is te lezen via deze link.

Meer informatie over is te vinden via de website van de Deventer Schouwburg.

Tags: ,