Koeweit ontwikkelt 'homotest'


 
Bron: gay.nl

De Golfstaten (Bahrein, Koeweit, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Saoedi-Arabiƫ) willen homoseksuelen uit het land weren door toeristen en immigranten aan de grens te testen op homoseksualiteit.

De ’test’ is ontwikkeld in Koeweit. Volgens Yousouf Mindkar, van het ministerie van Volksgezondheid, gaan de Golfstaten strengere maatregelen invoeren om homoseksuelen te detecteren. ‘Gezondheidscentra voeren nu al medische tests uit om de gezondheid van expats te onderzoeken wanneer ze de Golfstaten binnenkomen. Toch zullen we striktere maatregelen treffen die ons zullen helpen homo’s te detecteren. Zij zullen dan verboden worden Koeweit en andere Golfstaten te betreden.’

Hoe de ‘homotest’ precies werkt is nog niet helemaal duidelijk. Homorechtenactivisten hebben op Gay Star News verteld zich zorgen te maken over de test. Zij zijn bang dat het vergelijkbaar zal zijn met de Libanese ‘schaamtetest’, waarbij een dokter de anus van een persoon verdacht van homoseksualiteit onderzoekt naar sporen van anale seks.

Iemand die zich in Koeweit schuldig maakt aan homoseksualiteit loopt risico op een gevangenisstraf. Voor een volwassen man is dat maximaal zes jaar, maar een man onder de 21 riskeert een straf die kan oplopen tot tien jaar. Ook in de andere Golfstaten is homoseksualiteit illegaal. Eerder deze maand werd de krant The Week nog geschorst door de regering van Oman, omdat er in een artikel positief over homoseksualiteit werd geschreven.