Homohuwelijk in deel Australiƫ gelegaliseerd


 
Bron: ad.nl

Het parlement van het Australian Capital Territory, de ‘deelstaat’ waarin de hoofdstad Canberra ligt, heeft dinsdag het homohuwelijk gelegaliseerd. De wet die het homohuwelijk mogelijk maakt werd met 9 tegen 8 stemmen aangenomen. De federale regering heeft echter al laten weten te zullen proberen de voltrekking van homohuwelijken tegen te houden.

Verwacht wordt dat veel homoseksuele stellen snel naar Canberra, de enige stad in het Australian Capital Territory, afreizen om te trouwen, voordat de federale regering het homohuwelijk weer onmogelijk maakt. De regering kan dit voor elkaar krijgen door naar het hooggerechtshof te stappen of door de wet in het federale parlement in stemming te brengen. Het eerste homohuwelijk kan in december worden voltrokken, mits de regering voor die tijd geen hindernissen heeft opgeworpen.

“Ongeacht iemands visie op de wenselijkheid van het homohuwelijk of het homohuwelijk in het algemeen, is het duidelijk in het belang van AustraliĆ« dat er in het hele land dezelfde regels gelden voor het huwelijk”, zei landsadvocaat George Brandis. Hij heeft de premier van het Australian Capital Territory, Katy Gallagher, verzocht om te wachten met het sluiten van homohuwelijken totdat het hooggerechtshof zich over de kwestie heeft gebogen. Gallagher heeft dit echter geweigerd.

Rodney Croome, directeur van de lobbyclub Australian Marriage Equality, noemde het ‘wreed’ dat de federale regering zich bemoeit met de gang van zaken.