Halina Reijn boos op de Volkskrant


 
Bron: gaykrant.nl

Actrice Halina Reijn is boos op de Volkskrant om een ingezonden verhaal waarin de verklaring die Toneelgroep Amsterdam in Sint-Petersburg over homorechten voorlas wordt afgedaan als een rare eenmansactie van Reijn.

‘Vreemd dat de Volkskrant deze halve onzin publiceert’, foetert Reijn vrijdag op Twitter.

Aan het slot van een voorstelling van TGA in Sint-Petersburg las Reijn met collega Eelco Smits een verklaring voor om het publiek duidelijk te maken dat de anti-homowet van president Poetin indruist tegen de mensenrechten. Deze verklaring was geschreven door auteur Tom Lanoye en werd gedragen door het hele gezelschap. ‘Wij willen iedereen die deze wetten goedkeurt smeken om zijn standpunt te herbekijken’, stond in de verklaring. ‘Wij hebben van de Russische helden uit de literatuur en het toneel geleerd dat het belangrijker is te spreken dan te zwijgen.’

Historicus Ruud Veltmeijer stelt in het artikel dat Reijn het podium gebruikte om een persoonlijk statement te maken. ‘Ze was ingehuurd om te acteren en niet om politiek te bedrijven’, schrijft hij. ‘En ze wist van tevoren naar welk land ze ging.’ Reijn is overigens niet de enige die het betoog van Veltmeijer onzin noemt. Martin Koolhoven, die onlangs een ‘Gijp Night’ organiseerde waar hij homofobe films vertoonde, ageerde op Twitter ook al tegen het verhaal in de Volkskrant.

Koolhoven verwijst naar de alinea waarin historicus Veltmeijer de steun veroordeelt die burgemeester Eberhard van der Laan betuigde aan een homoprotest voorafgaand aan een galaconcert in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. ‘Wat Van der Laan deed is in het diplomatieke verkeer echt not done’, schrijft Veltmeijer. ‘Wat Van der Laan deed was juist dapper’, vindt Koolhoven.