Er was eens... (H)ans en Grietje


 
Vanwege de vakantieperiode de komende weken cartoons met het thema ‘Er Was Eens…’. In 2009 tekende cartoonist Reindert Meutstege een aantal roze varianten op bekende sprookjes en deze zomer worden deze aangevuld met nieuwe cartoons in hetzelfde thema. De cartoons uit 2009 zijn nog niet eerder in kleur verschenen. Vanaf september verschijnen weer cartoons met een actueel thema.

Deze week krijgt het sprookje ‘Hans en Grietje’ een roze randje (opgetekend door de gebroeders Grimm in hun ‘Kinder- und Hausmärchen’ uit 1812). Hans en Grietje worden door huin (stief-)ouders achtergelaten in het bos omdat er te weinig geld is om hen te voeden. Ze strooien brood om de weg naar huis terug te vinden, maar dat wordt door vogels opgegeten. Ze vinden het peperkoeken huisje van de heks en deze wil Hans vetmesten om hem te kunnen opeten. Grietje verslaat de heks, bevrijdt Hans en samen vinden ze een grote schat in het huisje.
Bij deze cartoon is Hans vervangen door Ans en wordt de voorliefde van veel lesbische vrouwen om lange stevige wandelingen te maken in het sprookje geïntegreerd. Ook de lusten van de heks liggen niet meer op het culinaire vlak.

Volgende week in deze thema-reeks: Pinocchio