'Homogenezers' stoppen


 
Bron: gaykrant.nl

Terwijl in Brazilië wordt gepraat over het toestaan van homogenezing heeft Exodus International, de Amerikaanse organisatie die jarenlang homo’s en lesbiennes een therapie aanbood waardoor zij konden ‘genezen’ van hun homoseksuele gevoelens, donderdag laten weten dat het stopt. Een jaar geleden liet voorzitter Alan Chambers al weten de genezingstherapie niet meer aan te bieden omdat sinds de start van de organisatie in 1976 niemand volledig werd genezen.

Tijdens de jaarvergadering van Exodus in het Amerikaanse Orlando zei Chambers dat het hem spijt dat hij pijn en verdriet heeft veroorzaakt bij de doelgroep. Vanuit de christelijke overtuiging was de leiding van de organisatie ervan overtuigd dat homoseksualiteit zondig was. Nu is men tot de conclusie gekomen dat de standpunten ‘niet respectvol zijn jegens de medemens en ook niet bijbels’.

Chambers presenteerde zich de afgelopen jaren als een voorbeeld van een homo die door therapie ‘genezen’ zou zijn. Nu geeft hij toe dat hij zijn echte gevoelens verzweeg. “Ik schaamde me er verschrikkelijk voor en hoopte dat ze zouden verdwijnen.” Chambers is getrouwd met een vrouw, maar maakt inmiddels geen geheim meer van zijn seksuele gevoelens voor mannen.

Exodus International was voor zover bekend de grootste organisatie die een zogenoemde ‘hersteltherapie’ voorstond. De organisatie, die vanuit de staat Florida opereerde, had tot voor kort wereldwijd meer dan 260 afdelingen. Ze zagen homoseksuele neigingen als een van de vele afwijkingen die de gevallen mensheid omringde maar stelde ruim een jaar geleden dat homoseksualiteit een worsteling is en van een worsteling kan je niet genezen.