DOMA in strijd met Amerikaanse Grondwet


 
Bron: gaykrant.nl

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft woensdag bepaald dat de Defence of Marriage Act (DOMA), de federale wet die stelt dat het huwelijk voor één man en één vrouw bestemd is, in strijd is met de grondwet. Getrouwde homoseksuele koppels hebben vanaf nu dezelfde rechten en voordelen als getrouwde heterostellen.

Tot voorheen liepen homokoppels zaken als belastingvoordelen, pensioenrechten en gezondheidszorg mis. Daarnaast zorgde DOMA ervoor dat een partner van hetzelfde geslacht die uit het buitenland kwam zomaar gedeporteerd kon worden – ondanks een huwelijk. Het hoger beroep tegen DOMA werd ingediend door president Barack Obama en zelfs Bill Clinton, de oud-president die van DOMA wet maakte.

Het Hof boog zich ook over Proposition 8, het Californische verbod op het opengestelde huwelijk, maar kon daar geen uitspraak over doen omdat het enkel een zaak van Californië is, en daar eerder al was geoordeeld dat Prop 8 ongrondwettelijk is.

Twaalf staten en het District of Columbia hebben het homohuwelijk erkend in de VS en in Californië zijn 18.000 homokoppels getrouwd in de korte periode in 2004 dat het daar was toegestaan. Men had gehoopt dat het hof ook zou oordelen dat een verbod op het homohuwelijk in andere Amerikaanse staten ongrondwettelijk is, maar dat gebeurde niet. 38 Amerikaanse staten hebben nu een wet die het homohuwelijk verbiedt.