LHBT-asielzoekers vaak slecht behandeld


 
Bron: gaykrant.nl

Lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender asielzoekers vluchtelingen zijn niet veilig in Nederlandse asielzoekerscentra. Ze worden bespuugd, uitgescholden en aangevallen door andere asielzoekers. De centra doen te weinig om de slachtoffers te beschermen en te helpen. Dat schrijft homobelangenorganisatie COC in een rapport dat gister werd gepubliceerd.

Het COC sprak met 29 homoseksuele en lesbische asielzoekers uit landen als Uganda, Jamaica, Turkije en Estland. Een vrouw gaf aan dat andere asielzoekers bakstenen en een fiets naar haar hadden gegooid.

Ook bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zijn er problemen, aldus het COC. Bij verhoren zouden ambtenaren te snel te expliciete vragen stellen over seksuele ervaringen en gevoelens. Sommige IND-functionarissen zouden bevooroordeeld zijn. Zo zegt een vrouw in het rapport dat een ambtenaar haar te mooi vond om lesbisch te zijn.

Bovendien komen tolken soms uit het land dat de asielzoekers juist ontvlucht zijn. ‘Ze hebben daardoor het gevoel dat ze terug in hun land van herkomst zijn’, zegt onderzoekster Lieneke Luit. Een vertaler uit Uganda zou tijdens een verhoor met kleine lichaamsgebaren hebben aangegeven dat ze geen respect had voor homo’s. De IND herkende de gebaren niet, maar de asielzoeker wel, en daardoor durfde hij niet zijn hele verhaal te vertellen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat over de opvang en beoordeling van asielzoekers gaat, wil het COC-rapport eerst bestuderen en pas daarna reageren.