Jos Brink Prijs 2013 uitgereikt


 
Bron: gaysite.nl

Minister Jet Bussemaker (OCW) maakte vrijdagavond 17 mei in Theater Diligentia in Den Haag de winnaar bekend van de staatsprijs voor homo-emancipatie: de Jos Brink Prijs. Op de shortlist stonden drie genomineerden, zo maakte de jury woensdag 15 mei bekend: Glenn Helberg, Boris Dittrich en, als derde kandidaat, de militairen in het netwerk van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transseksuelen. De winnaar werd uiteindelijk Boris Dittrich en hij ontving naast een geldbedrag van tienduizend euro tevens een kunstwerk. Ook reikte de minister de officiële innovatieprijs homo-emancipatie uit.

De in Curaçao geboren en getogen Glenn Helberg zet zich al jarenlang vrijwillig in als voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) en weet vanuit die positie taboeonderwerpen binnen de Caribisch-Nederlandse gemeenschap aan de orde te stellen. De Nederlandse jurist en oud-politicus Boris Dittrich werkt sinds 2007 als Directeur pleitbezorger Seksuele Minderheden voor de mensenrechtenorganisatie Human Right Watch, een internationale niet-gouvernementele organisatie die zich richt op de aanpak van mensenrechtenschendingen. De Militairen die actief zijn binnen het netwerk van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht richten zich sinds 1987 op de belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders bij Defensie. Het personeelsbeleid van Defensie richt zich op het creëren van een sociaal veilige werkomgeving voor LHBT personeel. Vanwege de homo-emancipatie is homoseksualiteit op de werkvloer nu bespreekbaar.

De jury van de Jos Brink Prijs 2013 bestond uit Sara Kroos (voorzitter), Karin Bloemen, Arthur Japin, Jörgen Raymann en Rik van de Westelaken.