Euro-Song-Gala; andere opzet maar wel weer geslaagd

Het 16e Euro-Song-Gala is inmiddels achter de rug en was in zijn opzet iets anders dan bij voorgaande edities. Traditiegetrouw wordt dit festival gehouden in de week voor het echte Eurovisie Songfestival en doen diverse acts ‘iets’ met een bestaand songfestivalnummer. Omdat het aantal officiële aanmeldingen dit jaar wat mager was werd het hoofdprogramma gevormd door een ‘Ode aan het Songfestival’; een combinatie van nieuwe acts en succesnummers uit het verleden van het festival. Nieuw was de alternatieve puntentelling; er werd niet gestemd op de deelnemende acts, maar er was een speciale Eurovisie-Quiz. Het festival werd georganiseerd door het Team Cultuur van de Bibliotheek Deventer en COC Deventer.

Op zaterdag 11 mei konden bezoekers terecht in de Achterzaal van de Centrale Bibliotheek in Deventer voor een avondje ouderwets Songfestivalgevoel. De zaal was ingericht in een cabaret-achtige setting, zodat het 50-koppig publiek in gemoedelijke sfeer kon genieten van het programma. Na de bekende klanken van de ‘Eurovisie-mars’ betrad één der presentatoren het podium en bracht een ode aan Udo Jürgens winnende nummer ‘Merci Chérie’. Vervolgens werd de presentatrice Miss Gyselle aangekondigd, die in haar openingsact het nummer ‘Invincible’ van de Zweedse zangers Carola bracht. In vier talen werd het festival geopend en werd de iets gewijzigde opzet uitgelegd. Tenslotte werden de vijf vaste juryleden voorgesteld met als hoofdjurylid Miss Behave, die in 2012 het festival won en daarom een ereplaats verdiende.

Als eerste act was ‘PornoLeo’ te bewonderen, die een gewaagde en bij vlagen sensuele invulling gaf aan het nummer ‘Ding-a-dong’ van Teach-In uit 1975. Een goede songfestivaltraditie werd in ere gehouden doordat wat kledingstukken in de finale van het nummer werden losgegooid.

De tweede act werd gebracht door de Backhook-Boy en bleek de eerste act op het songfestivalpodium in het Achterhoeks. Het nummer ‘Zwei Kleine Italiener’ werd hertaald tot ‘Twee Kleine Boerenjong’ns’ waarin de belevenissen van plattelandshomo’s Tinus en Marinus uit de doeken werd gedaan.

Na een korte pauze werd jurylid Miss Behave verleidt tot het zingen van een nieuw nummer gebaseerd op ‘Non Ho L’eta’. Haar versie heette het ‘Alles voor de Show’ waarbij alle ellende voorbijkwam dat aan een travestie-optreden vooraf gaat. De moraal was dat het applaus en het gejuich van het publiek het toch allemaal waard was.

Presentator Rik bracht vervolgens een ode aan ‘Mr. Eurovision’ Johnny Logan door het nummer ‘Hold Me Now’ te zingen. De verrassing voor het publiek was dat het lied niet vanaf het podium, maar bovenin de zaal bij de Ierse vlag werd gezongen.

Het winnende nummer uit 2002 was weer van stal gehaald en bleek voor het publiek een aangenaam weerzien of frisse kennismaking. NicoLeo bracht een zeer ruige versie van het lieflijke nummer ‘Ein Bisschen Frieden’ van Nicole uit 1982. De bekende witte gitaar haalde het eind van het nummer niet heelhuids en staat waarschijnlijk nu op Marktplaats als curiositeit.

Een groter contrast met het voorgaande wilde optreden was bijna niet mogelijk met het nummer ‘Wees Jezelf’ van Reindert; tekstschrijver van dit en andere nummers op het Euro-Song-Gala in de loop der jaren. Op de melodie van ‘Motliva’ uit 2007 zong hij over de uitdaging en het belang om van je eigen kracht uit te gaan. Het nummer was mede een bruggetje naar het Nationaal COC-songfestival en een uitnodiging voor andere deelnemers om zich aan te melden om COC Deventer in 2013 te vertegenwoordigen.

Het nummer bleek ook tekstueel van belang voor de vijf quiz-vragen die tussen de acts door aan het publiek gesteld waren, aangezien er zes songfestivaltitels in verwerkt waren. Door antwoorden aan te kruisen op het quiz-formulier maakte het publiek kans op een plaats in de Grote Euro-Song-Quiz na de pauze.

Als opening van de Grote Finale (de alternatieve puntentelling) bracht Miss Gyselle het succesnummer ‘Diva’ van Dana International in een nieuw jasje. Dat laatste kan ook letterlijk genomen worden, want de jurk was van nieuwe veren voorzien. Na dit dynamische optreden werd de opgang gemaakt tot de Grote Euro-Song-Quiz. Naast de vijf juryleden (de zogenaamde ‘Big Five’) werden vanuit het publiek de vijf mensen die de eerste vragenreeks het best hadden beantwoord naar voren gehaald. Deze tien personen vertegenwoordigden een Europees land dat op het alternatieve scorebord stond vermeld. In tien vragen, oplopend in moeilijkheid en bijhorend puntenaantal, werd bepaald welk land winnaar zou zijn van de quiz. Uiteindelijk won België nipt met één punt van Zweden en kon met de speciale champagnefles en Magnum-Koekpakket naar huis.

De twee officiële deelnemers werden nog naar voren gehaald en bedankt voor hun deelname. Tevens werd het enthousiaste publiek dringend verzocht om voor de editie in 2014 nu alvast te starten met de voorbereidingen van hun acts. Door meer deelnemers kan er dan weer een echte puntentelling plaatsvinden. Toch was ondanks deze aangepaste opzet het gala best geslaagd en het publiek, deelnemers en organisatie konden tevreden doorfeesten bij de after-party in COC-café Face It.

Iedereen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze editie van het Euro-Song-Gala; van harte bedankt!!

Tags: ,