Regenboogvlag bij bezoek Poetin


 
Bron: nos.nl

Amsterdam hijst tijdens het bezoek van president Poetin de regenboogvlag in top. Dat heeft het stadsbestuur besloten. De hoofdstad wil met de vlag protesteren tegen een antihomowet die in Rusland in de maak is. Die wet maakt propaganda voor homoseksualiteit in het bijzijn van jongeren strafbaar.

De Russische president bezoekt Amsterdam op 8 april om het Nederland-Ruslandjaar te openen. Volgens het Amsterdamse stadsbestuur ervaart de homogemeenschap in Rusland het wetsvoorstel “als sterk bedreigend”. Met het hijsen van de vlag wil het college zijn zorg tot uitdrukking brengen. Amsterdam “hecht er aan een open en tolerante stad te zijn waar iedereen kan zijn wie hij is”.

Gaypride
De gemeente sprak zich al eerder uit tegen de Russische antihomowet. Zo had het college vorig jaar activiste Polina Savchenko uitgenodigd voor Gaypride. Zij komt vanuit Sint Petersburg op voor de homorechten in haar land. Ook voor Gaypride van dit jaar wil de gemeente een activist uit Rusland uitnodigen.

Eerder vandaag maakte oud-politicus Job Cohen bekend dat hij ook tegen het bezoek van Poetin protesteert. Hij doet dat door de regenboogvlag halfstok te hangen.