Franse senaat stemt in met homohuwelijk


 
Bron: gaykrant.nl

De Franse Senaat is donderdag 11 april akkoord gegaan met een wet die het homohuwelijk en adoptie door homostellen mogelijk moet maken. Dat meldt persbureau AFP. Het is de belangrijkste sociale hervorming in het land sinds het afschaffen van de doodstraf in 1981. Enkele weken geleden werd de wet al aangenomen door de Nationale Assemblée.

Frankrijk sluit zich hiermee aan bij een reeks andere Europese landen waar homoseksuele stellen al met elkaar in het huwelijk kunnen treden, waaronder Nederland, België, Portugal, Spanje, Zweden en Noorwegen.

De wet gaat nu voor een tweede lezing nogmaals naar beide kamers van de Franse volksvertegenwoordiging, waarin de socialisten van president François Hollande in de meerderheid zijn. De Senaat heeft enkele kleine wijzigingen in het oorspronkelijke wetsvoorstel aangebracht.

De afgelopen tijd waren er in Frankrijk regelmatig massademonstraties tegen en voor de liberalisering van de huwelijkswetgeving. Eind maart gingen in Parijs nog zo’n driehonderdduizend Fransen de straat op om te protesteren tegen het homohuwelijk. Een krappe meerderheid van de bevolking is voor de legalisering, bleek uit een peiling.