COC-projectkoor geeft geslaagde uitvoering

Na weken van voorbereiding stond het COC-projectkoor op zaterdagavond 27 april in de startblokken om het publiek op hun zangkunsten te trakteren. Dat publiek bestond uit zo’n 150 mensen die verwachtingsvol naar de (voormalige) Synagoge aan de Golstraat in Deventer waren getogen. Datzelfde publiek werd niet teleurgesteld want het koor onder leiding van dirigente Hanneke Hermkens bracht een spetterende voorstelling ten tonele. Hier volgt een impressie.

Eind 2012 werd met een oproep van initiatiefneemster Mirjam het idee van een COC-projectkoor levenskundig gemaakt. Het was de bedoeling om met dit koor de ruggengraat te vormen van een voorstelling van Ellen Kiewiet, getiteld ‘Ik Zie Je’. In deze voorstelling rondom de thema’s zichtbaarheid en verbinding zou het koor diverse nummers ten gehore brengen in zijn totaliteit of met speciale ensembles. Naast het werven van enthousiaste zangers en zangeressen was het ook een belangrijke klus om een dirigent te vinden om aan dat koor leiding te geven. Begin 2013 kon het groene licht worden gegeven; er was een dirigente gevonden en zo’n 35 koorleden hadden zich aangemeld voor de eerste repetitiedag op woensdag 6 februari.

Tijdens deze eerste repetitie in de grote zaal van verzorgingshuis St. Jozef werden de stemgroepen beoordeeld, want naast ervaren koorzangers waren er ook diverse personen die nog nooit in een koor gezongen hadden. Door het geringe aantal mannen (een euvel waaraan vele koren lijden) moest er wat geschoven worden met stempartijen, maar uiteindelijk kwam ook dat in orde. Een aantal personen haakten af na de eerste repetitie zodat er uiteindelijk een koor van 28 personen overbleef.

In totaal waren er negen repetities waarbij het koor acht nummers instudeerde. Daarnaast waren er vier speciale nummers die door leden vanuit het koor gezongen werden. Dit korte tijdsbestek zorgde voor lichte stress, maar dankzij bladmuziek en ingespeelde geluidsfragmenten konden de koorleden in alle rust thuis oefenen. Uiteindelijk bepaalde dirigente Hanneke Hermkens een week voor de uitvoering of de nummers kwalitatief voldoende ingestudeerd waren om gepresenteerd te worden. Streng maar rechtvaardig konden alle nummers, op één na, door voor de eindronde. En dat laatste nummer werd nog op de allerlaatste dag ook goed bevonden voor presentatie. Het koor was er klaar voor.

2013-04-27-groepsfoto-proje

Op zaterdag 27 april stroomde het publiek vanaf half acht de Synagoge binnen en alle banken waren gevuld met ongeveer 150 verwachtingsvolle mensen. Om 20.00 uur opende initiatiefneemster Mirjam de avond en werden naast het koor en de dirigente ook pianist Frank Fahner en zangeres Ellen Kiewiet aangekondigd. Deze laatste zong het gevoelig openingslied ‘Ken je Mij?’ en tijdens dit lied werd één van de koorleden van de om haar gedrapeerde linten ontdaan om zo het thema zichtbaarheid te illustreren. De linten gingen vervolgens door de zaal om ook het publiek deelgenoot te maken van deze ‘ontwikkeling’. Met het stereotypische nummer ‘Wie wil er Nou Lesbisch Zijn?’ zong het koor over vooringenomenheid in de samenleving. De volgende nummers op het programma waren ‘Ik Wou Dat Ik Jou Was’ over iemand anders willen zijn en ‘Zei Mijn Moeder Altijd’ over positief in het leven staan. Een gevoelig moment was voor een solist uit het koor met het nummer ‘Lief Dagboek’ waarbij het uit de kast durven komen centraal stond. Haar werd een hart onder de riem gestoken met het nummer ‘Sammy’.

Zangeres Ellen had zich ondertussen als man verkleed en bracht het nummer ‘Ik ben Wie Ik Ben’ om te illustreren dat het belangrijk is om jezelf te durven zijn. Ook dirigente Hanneke deed een duit in het zakje met het nummer ‘Hokjes’ over niet denken in stereotypen. Met ‘Tot Jij Mijn Liefde Voelt’ was er het eerste gastoptreden van zangtrio Kamikaze (Anna, Anke en Lida) en met ‘Voor Haar’ sloot het koor de eerste helft van de voorstelling in stijl af.

In de pauze was al duidelijk dat het publiek de verrichtingen van het koor en de extra optredens wist te waarderen en zin had in het tweede gedeelte van de avond. Het repertoire van Ramses Shaffy was goed vertegenwoordigd want ook zijn ‘Laat Me’ stond op het programma. Gastspreker Rik verscheen vervolgens ten tonele en werd meteen overgeleverd aan twee verliefde zielen uit het koor met het hilarische nummer ‘Samen Met Één Vrijer’. Nadat hij hen daarna de bons gaf werd het zangduo door zangeres Ellen getroost met de gekleurde linten uit de openingsscène.

Leden uit het koor zongen vervolgens over de belevenissen van ‘Tante Trui en Tante Toosje’ (het nummer dat op het laatste moment toch nog door mocht gaan) en het mooie ‘Ik Mis Je Zo’. Zangtrio Kamikaze bracht daarna in haar tweede gastoptreden het nummer ‘Mag Ik Dan Bij Jou’. Het nummer ‘Avond’ van Boudewijn de Groot werd hierop volgend weer door het voltallige koor gezongen en zangeres Ellen bracht de klassieker ‘Mens Durf Te Leven’. Na de tekst ‘De Uitnodiging’ uitgesproken door gastspreker Rik was het moment om de voorstelling in stijl af te sluiten. De bekende songfestivalkraker ‘De Mallemolen’ zorgde bij het koor en ook bij het publiek voor een spetterende meezing-happening (wat resulteerde in een ‘encore’ van dat laatste nummer).

Na uitvoerige dankwoorden van initiatiefneemster Mirjam voor de koorleden, de dirigent, de pianist, de gastpianist en het zangtrio Kamikaze, de gastspreker, de geluidsman, alle sponsoren en vrijwilligers en natuurlijk de presentatrice werd Mirjam het woord ontnomen, opdat ook zij alle dank kon aanvaarden voor haar tomeloze organisatie rondom het hele optreden van het COC-projectkoor en ‘Ik Zie Je!’. Er werd vervolgens nog flink nagefeest in COC-café Face It, waar alles al oranje was aangekleed vanwege de naderende troonswisseling.

Van het hele optreden is ook een DVD gemaakt door fotograaf/filmmaker Richard. Deze is vanaf 7 mei verkrijgbaar à € 10,00 bij antiquariaat Jos Wijnhoven (Walstraat 30 te Deventer). Foto’s zullen binnenkort verschijnen op deze website.

Tags: ,