Kritiek Timmermans op Russisch homobeleid


 
Bron: gaysite.nl

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en zijn Russische collega Lavrov hebben dinsdag in Moskou het Nederland-Ruslandjaar besproken. Belangrijk gespreksonderwerp was onder meer de mensenrechtensituatie in Nederland en Rusland, waaronder de Russische wet tegen ‘homopropaganda’. Lavrov heeft op een persconferentie na de ontmoeting tussen beiden het Russische standpunt over homoseksualiteit krachtig verdedigd. Eerder noemde Timmermans het wetsvoorstel ‘onaanvaardbaar’. Zijn ambtsgenoot Lavrov ging daar op de persconferentie nogal stevig op in. “Rusland discrimineert niet. Homoseksualiteit is niet verboden. Maar we weigeren ons aan te passen aan de Europese waarden wat dit betreft.”

Een nieuwe Russische wet bepaalt dat het promoten van homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenderisme onder minderjarigen bestraft wordt met een geldboete van maximaal twaalfduizend euro. Ook voorziet de wet in een verdere beperking van de rechten en vrije meningsuiting van homoseksuelen. Hierdoor wordt onder meer het organiseren van een Gay Pride onmogelijk. Volgens de Russische overheid beschermt de nieuwe wet jongeren tegen wat ze noemt ‘westers liberalisme’ en moet de wet traditionele Russische waarden beschermen.

Lavrov benadrukte dinsdag dat niemand Rusland kan verplichten om ‘homoseksuele propaganda’ toe te laten. “We hebben geen enkele internationale of gezamenlijke Europese verplichting om homoseksuele propaganda toe te staan”, aldus de Russische minister. Hij liet tevens weten dat homo’s in Rusland vrij zijn in hun doen en laten. Maar, zei hij, “Rusland heeft zijn eigen morele, religieuze en historische waarden”. De minister waarschuwde tegen “een ander soort discriminatie als een groep burgers het recht krijgt om op een agressieve manier hun eigen waarden te promoten die tegen de waarden ingaan die gedeeld worden door de meerderheid van de bevolking en hun kinderen.”

Timmermans liet onlangs nog weten dat ons land homorechten ziet als één van de speerpunten van het Nederlandse mensenrechtenbeleid.