Classic Sunday Filmmiddag: The Servant ♂♂

zondag 17 maart 2013

Centrale Bibliotheek, Brink 70 in Deventer: 15.00 uur

Derde zondag van de maand in het winterseizoen, dus een film met een roze thema in huiskamerbioscoop ‘De Kleine Keizerin’ en daarna gezellig doorzakken in COC-café Face It. Aanvang film om 15.00 uur; café geopend vanaf 16.00 uur. De filmavonden zijn een samenwerking tussen COC Deventer en de Openbare Bibliotheek Deventer en de toegang is gratis.

The Servant (VS 1963)
Dirk Bogarde speelt Barrett, een verleidellijke en subtiele bediende die wordt ingehuurd door de flamboyante playboy Tony (James Fox) om zorg te dragem voor zijn zojuist ingerichte huishouden. Maar de verbluffende efficiency waarmee Barrett te werk gaat maakt de weg vrij voor een verdachte en verraderlijke controle waarbij de rol van meester en bediende op subtiele wijze worden omgedraaid.

Magnifieke film in zwartwit: corrupte butler (Dirk Bogarde) gaat meedogenloos zijn jonge werkgever (James Fox) overheersen. Sinister psychologisch spel van mannen en macht, naar script door Harold Pinter naar de gelijknamige roman van Robin Maugham.
Geschreven door Harold Pinter en gebaseerd op de roman van Robin Maugham is “The Servant” wederom een voorbeeld van Joseph Losey’s (Mr. Klein, Steaming) obsessie met karakter en het Britse klassensysteem. Door hun levendige en subtiele vertolkingen geven Dirk Bogarde (A Bridget Too Far, The Password is Courage) en James Fox (The Chase, The Golden Bowl) gestalte aan een samenleving op de rand van de ineenstorting. Ten tijde van zijn release in 1963 veroorzaakte de homoseksuele ondertoon van THE SERVANT nogal wat onrust onder enige critici maar dat element was juist een van de bepalende factoren die de film zijn specifieke diepte geeft wanneer we hem tegenwoordig zien.

E-mail ontvangen over het filmaanbod?

Door een samenwerking tussen COC Deventer en de Openbare Bibliotheek (Brink 70 in Deventer) zijn binnenkort in een speciale kast in de bibliotheek veel meer films en boeken te verkrijgen met een homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender thema.

Tags: ,