Ook Engelse homo’s mogen trouwen


 
Bron: gaysite.nl

Het Britse Lagerhuis heeft dinsdag 5 februari ingestemd met een nieuwe wet die het voor homoparen mogelijk maakt om in het huwelijk te treden. Ondanks grote politieke verdeeldheid bij onder meer de Conservatieven van premier Cameron was dinsdag een grote meerderheid voor de openstelling van het huwelijk voor homoparen in Engeland en Wales. Maar liefst 400 leden stemden voor en 175 tegen.

De nieuwe wet gaat een stukje verder dan onze wet op het homohuwelijk. Want de zogenaamde ‘weigerambtenaren’, die vanwege hun geloofsovertuiging weigeren om homostellen te trouwen, zijn niet toegestaan. En homoparen kunnen straks trouwen voor de wet maar ook voor de kerk, voor zover de regels van de betreffende kerk dat toestaan. Binnen de Church of England, de officiële Engelse kerk, zijn huwelijken tussen homo’s en lesbiennes echter niet toegestaan.

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Engeland en Wales, aartsbisschop Vincent Nichols, vindt dat de regering Cameron er een ‘bende’ van maakt door het huwelijk open te stellen voor homoparen. Maar volgens Cameron is het huwelijk een ‘prachtig instituut’ waar homoparen niet van uitgesloten mogen worden. Hij noemde de uitslag van de stemming ‘een belangrijke stap vooruit’, ook la stemde een groot aantal leden van zijn eigen Conservatieve Partij tegen.

Britse homoparen kunnen sinds 2004 een geregistreerd partnerschap aangaan. Wanneer homostellen een officieel huwelijk kunnen aangaan is niet duidelijk omdat het wetsontwerp nog enkele stappen moet doorlopen.