Afgetakelde Paus Benedictus XVI treedt af


 
Bron: gaykrant.nl

Paus Benedictus XVI treedt op 28 februari terug. Hij verklaarde vandaag dat hij de afgelopen maanden zowel geestelijk als fysiek te veel afgetakeld is om zijn pauselijke ambt nog te kunnen vervullen. In de geschiedenis is het pas de derde maal dat een paus aftreedt: in 1415 legde paus Gregorius XII zijn functie neer en in 1294 stelde paus Celestinus V zijn zetel nog tijdens zijn leven beschikbaar.

Paus Benedictus XVI – die in het dagelijks leven Joseph Ratzinger heet – stond vooral bekend om zijn conservatisme, waarbij met name zijn opvattingen over homoseksualiteit voor veel ophef zorgden. Eind vorig jaar schreef Benedictus in een brief ter gelegenheid van de Werelddag van de Vrede nog: “Euthanasie, abortus en homohuwelijk zijn zware bedreigingen voor de vrede.” Een week daarna zei Ratzinger in een kerstrede dat een verkeerd begrip van vrijheid het traditionele huwelijk tussen man en vrouw bedreigt en prees hij het werk van de Franse opperrabbijn Gilles Bernheim die in zijn land een controversiële campagne tegen openstelling van het burgerlijk huwelijk voert.

Na zijn aftreden op 28 februari komen de kardinalen van de Rooms-Katholieke Kerk in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad bijeen om een nieuwe leider uit hun midden te kiezen. Paus Benedictus XVI zal hierbij niet aanwezig zijn; hij trekt zich terug in een nabijgelegen klooster.

COC Nederland zegt in een reactie te hopen dat de opvolger van paus Benedictus XVI liefdevoller aandacht omgaat met de homogemeenschap. COC-voorzitter Tanja Ineke zegt dat zij ‘niet rouwig’ is over het aftreden van de paus, maar wel hoopt op een opvolger die minder geobsedeerd is door seksuele gerichtheid en genderidentiteit en met meer pastorale aandacht omgaat met katholieke en niet-katholieke LHBT’s.