Frans parlement op koers voor openstelling


 
Bron: gaykrant.nl

De Franse Assemblée Nationale ligt op koers met de behandeling van de wetsvoorstellen die zullen leiden tot openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht.

Het eerste artikel van de wetswijziging werd door de betrokken parlementscommissie donderdagnacht aangenomen. Christiane Taubira, minister van Justitie, was daar tevreden over: “Dit onderdeel is het belangrijkste van het hele pakket. Hiermee kunnen we zowel de symbolische als de praktische kant van de zaak gaan afwerken.”

De oppositie doet er alles aan om de zaak te vertragen, maar een voorstel om er een referendum over te houden, haalde bakzeil. Nu moeten er nog 570 amendementen worden behandeld die samen 320.000 vellen tekst omvatten. Parlementariërs zeggen dat dit ze doet denken aan 1998 toen de PACS-partnerwet werd behandeld. Toen diende de oppositie 1200 wetswijzigingen in.

Of daarmee de behandeldatum van 29 januari in gevaar komt, is echter de vraag. De socialistische afgevaardigde Erwann Binet is helder: “Laat ze maar komen, we hebben onze agenda’s de hele week geblokkeerd, dus alle tijd.”

Komend weekend zullen Franse holebi’s en sympathisanten in Parijs nogmaals hun steun betuigen aan de voorgenomen regeringsplannen.