Theatergroep Gray speelt 'Ik Weet Het Nog Heel Goed'

dinsdag 11 december 2012

Centrale Bibliotheek, Brink 70 in Deventer: 19.30 uur

Dinsdag 11 december speelt Theatergroep Gray uit Nijmegen het stuk ‘Ik Weet Het Nog Heel Goed’ vanaf 19.30 uur in de Openbare Bibliotheek (Brink 70) in Deventer. Het thema is homoseksualiteit en dementie. Een oudere man en zijn vriend worden geconfronteerd met de ziekte van Alzheimer. De geest van de oudere man raakt langzamerhand verward en keert terug naar de tijd waarin homoseksualiteit nog een taboe was. Entree is voor iedereen gratis.

Over de voorstelling

Cees van de Berg (70) stond zijn hele leven al op de planken als revue-artiest. Alzheimer sluipt zijn leven binnen. Zijn partner, galeriehouder Hein Custers (56) en hun vriendin Nina Vos (55) ontkennen aanvankelijk de ernst van de situatie. Dement wordt je nooit alleen. De veranderingen in het karakter en het gedrag worden verwarrend voor alle betrokkenen. Cees is opgegroeid in een tijd waarin homoseksualiteit een taboe was.

‘Ik weet het nog heel goed…’ maakt de dubbele eenzaamheid van de
dementerende homo en de zorg ervoor zichtbaar. De oudere homo leidt vaak een teruggetrokken leven, letterlijk raakt hij of zij in de vergetelheid. Je raakt langzamerhand je vrienden en vriendinnen om je heen kwijt. Hoe reageert de omgeving op een oudere dementerende homoseksueel en hoe gedraagt de man in kwestie zich? Verdwijnt de oudere homo weer in de kast en weet hij niet meer dat hij homo geweest is, ontkent hij het of blijft hij homo ondanks de toenemende kindsheid?

Homoseksualiteit is steeds zichtbaarder in de samenleving geworden en doet dus ook zijn intrede in de verpleeghuizen. Seksualiteit is gene-veroorzakende op geriatrische afdelingen. Is een dementerende nicht anders dan een dementerende heteroman? Ja, want hij herkent in zijn omgeving zijn vroegere vrienden met al hun goede en minder goede eigenschappen. Hij gedraagt zich weer alsof hij twintig was en de mooiste man van de stad dacht te zijn. De wereld lag voor hem open. Nu gaat de wereld langzaam dicht, maar de wereld is ook veranderd. We leven niet meer in de jaren vijftig waar elke homo een schuilnaam had. Dat je drie keer om je heen keek of niemand zag dat je bij het COC naar binnen ging. En je besmuikt knipoogde naar die ‘ander’ waarvan je wist dat hij ‘ook zo ‘ was.

De vergrijzende samenleving is een gegeven in 2011. De toename van het aantal dementerende mensen hangt daar mee samen. De zichtbaarheid van de combinatie homoseksualiteit en dementie is een volgende stap. ‘Ik weet het nog heel goed…’ maakt de dubbele eenzaamheid van de dementerende homo en de zorg ervoor zichtbaar.

Stichting Gray heeft als doel via kunstzinnige en culturele projecten de positie van roze ouderen te onderzoeken en te belichten. Zij wil dit doen op een ludieke wijze en hanteert daarbij o.a. diverse theatervormen, exposities, film.

Stichting Gray is in 2010 opgericht door Huup Verstraeten (Secretaris/penningmeester) en Clem Bongers (voorzitter). Derde bestuurslid is Tjeu Boorremans, vanuit het COC nijmegen.

Stichting Gray ontwikkelt theatervoorstellingen over homoseksualiteit en ouderen, producties waarin theater wordt gecombineerd met andere beeldende disciplines. ’Ik weet het nog heel goed …’ is een theatervoorstelling in combinatie met een fototentoonstelling. Leo van Adrichem fotografeerde hiervoor oudere homo’s in hun leefomgeving.

Door een samenwerking tussen COC Deventer en de Openbare Bibliotheek (Brink 70 in Deventer) zijn in een speciale Roze kast in de bibliotheek ook veel films en boeken te verkrijgen met een homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender thema.

Tags: ,