Teloorgang Amsterdamse homohoreca


 
Bron: gaykrant.nl

Met het sluiten van de bekende bar Rouge aan de Amsterdamse Amstel is duidelijk dat er steeds minder gay-horeca in de hoofdstad voorhanden is. Het jaar 2012 is in dit opzicht een rampjaar te noemen.

De in 2011 heropende homocafe’s Havana, Ludwig II (voorheen April) en EVE (voorheen ARC) in de Reguliersdwarsstraat zijn inmiddels allemaal heterozaken geworden. De oriëntaalse gay bar Sultana sloot afgelopen november.

Rouge aan de Amstel 60 is nu de volgende zaak. Het café was eind vorige eeuw geopend door Edwin van Kollenburg, jarenlang de rechterhand van wijlen Manfred Langer. De zaak verving café Monopole, waar ooit Gerard Joling zijn carrière als zanger begon. Rouge was ook dé plek voor homoseksuele Oranjefans, Koninginnedag werd er uitbundig gevierd met Van Kollenburg verkleed als imitatie-Beatrix.

Daarmee wordt de spoeling in Amsterdam alsmaar dunner. Café Mon Ami (opvolger van De Krokodil) in de Amstelstraat 34 werd eind oktober al gesloten. De Krokodil werd geopend in 1957 en daarmee was dit tot voor kort de locatie die het langst onafgebroken als homobar fungeerde.

Een ander verloren adres is Amstel 14. Daar opende al in 1929 homocafé Du Merlo en later zaten hier achtereenvolgens Sombrero, Moor’s Eldorado, Gaiety en tenslotte Wapen van London. Ook dit is inmiddels geen homozaak meer: het is geleidelijk aan en geruisloos een bar voor Tsjechisch publiek geworden.