Indrukwekkende voorstelling van Theatergroep Gray

Op dinsdag 11 december speelde de Nijmeegse Theatergroep Gray in de Openbare Bibliotheek Deventer de voorstelling ‘Ik Weet Het Nog Heel Goed’. In dit stuk wordt in verschillende scènes oud-revue-artiest Cees van de Berg gevolgd; een op leeftijd zijnde dementerende homoseksueel. Centraal staat de invloed van dit proces op hemzelf en zijn omgeving. De diverse gradaties van het dementeren, waarin de hoofdpersoon geestelijk en lichamelijk aftakeld, lopen door elkaar maar voor het publiek was het goed te volgen; niet in z’n minst dankzij het voortreffelijke spel van Clem Bongers in de rol van Cees van de Berg. Hij werd bijgestaan door Pieter-Jan Schijven, die de rol van zijn jongere vriend Hein Custers vertolkte, en Ineke van Laanen die de dubbelrol van verpleegster en huisvriendin Nina Vos op zich nam. De voorstelling kende een mooie balans tussen tragische taferelen en lachwekkende scènes en ook werd slim gebruik gemaakt van een simpel maar doeltreffend decor.

Na afloop was er een evaluatie tussen spelers en het publiek; hierbij werd duidelijk dat men geraakt was door het thema en de vertolking. Omdat ook mensen vanuit de beroepsgroep aanwezig waren kwam ook het woord ‘herkenning’ regelmatig naar voren. Vervolgens werd namens de 50Plusgroep van COC Deventer nog een drankje aangeboden, zodat er ook nog op luchtige wijze over de avond kon worden nagepraat. Hilarisch moment was ook dat één van de hoofdrolspelers zijn bril niet meer kon vinden; een scène welke bijna direct uit het voorgaande stuk leek te zijn ontsnapt (de bril is inmiddels terecht).

Tags: ,