Terugkeer Zondagavondshow goed ontvangen

Vanwege het jubileum ’40 jaar COC Deventer’ was op zondag 28 oktober de terugkeer van de populaire COC-talkshow uit de jaren ’80: de Zondagavond-show, opnieuw met presentatie van Ab Kranenbarg. Het publiek bestond voornamelijk uit oud-bestuursleden en mensen die het fenomeen nog kenden uit de vorige eeuw, maar gelukkig waren er ook een aantal jonge bezoekers die ten tijde van de laatste show uit 1990 nog niet eens geboren waren.

Klokslag 22.00 uur (aanvangstijd van de show destijds bleef gehandhaafd) betrad Ab Kranenbarg het podium op de vertrouwde klanken van de openingstune (‘Garden Party’ van Mezzoforte). Een goede traditie wil dat de presentator eerst het stukje voorlas dat de vorige gast in het ‘Zondagavondshow-boekje’ geschreven had. Dit overspande een periode van 22 jaar, want op 17 juni 1990 was Hans Warmerdam de laatste die een notitie had achtergelaten.

Vervolgens werd de eerste gast geïntroduceerd: Henk Boelen van verzorgingstehuis ‘De Ehze’ in Almen. Hij werd geïnterviewd over een actuele gebeurtenis welke eerder op de dag had plaatsgevonden; namelijk de uitreiking van de eerste ‘Roze Loper’ in de regio Deventer. Dit certificaat kunnen zorginstellingen verdienen wanneer op verschillende punten aandacht en begeleiding is voor roze ouderen. Vervolgens ging het gesprek over de problemen waar kwetsbare homoseksuele ouderen mee te maken kunnen krijgen.

Als tweede gast was uitgenodigd een kersverse vrijwilliger van de voorlichtingsgroep: Sander Hulleman. Deze 20-jarige onderwijsassistent in opleiding bleek een vlotte babbelaar en het gesprek ging dan ook snel over de ervaring om voorlichting te geven, de coming-out en het recente onderzoek over de kwetsbare positie van onderwijsbegeleidend personeel. Ook het verschil in het (gebrek aan) voorlichting geven tussen 1972 en nu werd met beide gasten besproken.

Toen was het de hoogste tijd voor een muzikale onderbreking en hiervoor betrad niemand minder dan Miss Behave het podium. Deze winnende act van het Euro-Song-Gala (afgelopen mei van dit jaar) en de artiest die COC Deventer op het Nationaal COC-songfestival gaat vertegenwoordigen (op 17 november in Delft) bracht in nachtclubstijl het nummer ‘Als Ik Eerlijk Ben’. Het publiek, waarvan de meesten van hen het Euro-Song-Gala niet hadden bijgewoond, was onder de indruk van de verschijning en het lied van Miss Behave.


Presentator Ab Kranenbarg in gesprek met Miss Behave

Tijdens het laatste gedeelte van de zondagavondshow werd traditiegetrouw de actualiteit doorgenomen met de twee gasten en natuurlijk kwam het 40-jarig bestaan van het COC in Deventer ruim aan bod. Beide gasten gaven toe weinig met het COC te hebben, al erkenden ze wel het belang van de vereniging. Ook de gedachte om ooit wereldwijde acceptatie van homoseksualiteit te bereiken werd door beide gasten als utopisch afgedaan. Dit leverde nog een levendige discussie met de toehoorders op.

Om 23.00 uur ronde Ab Kranenbarg de talkshow af en konden gasten en bezoekers nog gezellig naborrelen bij de bar. Omdat er diverse mensen waren met een COC-verleden kon van een kleine reünie worden gesproken; zeker met het vertonen van oude foto’s en posters uit de rijke geschiedenis van COC-Deventer. Presentator Ab Kranenbarg en de organiserende redactie lieten zich positief uit over de avond en het plan om weer vaker een zondagavondshow op de agenda te zetten is realistisch te noemen. Deze eerste keer in de 21e eeuw was een goede aftrap; een grotere opkomst was nog mooier geweest, maar de mensen die er waren hebben zeker van de terugkeer van de Zondagavondshow genoten.

Tags: