Tanja Ineke nieuwe voorzitter COC Nederland

Tanja Ineke (1961) is op zaterdagmiddag 29 september gekozen tot nieuwe voorzitter van COC Nederland. De vertegenwoordigers van de regionale lidverenigingen van het COC wezen Ineke aan als opvolger van scheidend voorzitter Vera Bergkamp.

Ineke is in het dagelijks leven directeur bestuurszaken bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Daarnaast was zij de afgelopen zes jaar voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen. Ze is getrouwd en heeft twee pleegdochters en een parttime pleegzoon.

Ineke wil als voorzitter van COC ‘een wereld van verschil maken’. “We moeten meer respect en waardering krijgen voor verschillen tussen mensen, in Nederland en de wereld. Daar wil ik me de komende jaren met het COC voluit voor inzetten”, aldus de nieuwe voorzitter.

In een eerste reactie op haar verkiezing bedankte Ineke de lidverenigingen van het COC voor het in haar gestelde vertrouwen. Koen van Dijk, directeur van COC Nederland, reageert enthousiast op de benoeming van Tanja Ineke. “We zijn verheugd dat Tanja haar brede maatschappelijke en bestuurlijke ervaring de komende jaren zal inzetten voor het COC. We hebben heb veel vertrouwen in de betrokkenheid en bevlogenheid waarmee zij de agenda van de LHBT-beweging zal uitdragen.”

Tanja Ineke volgt Vera Bergkamp op, die onlangs werd gekozen tot Tweede Kamerlid voor D66. Tijdens de algemene vergadering was er veel lof van de COC-lidverenigingen voor Bergkamp. In haar bestuurstermijn besloot de regering om voorlichting over homo- en transseksualiteit verplicht te stellen, kwam er een Kamermeerderheid voor afschaffing van het fenomeen weigerambtenaar en sloten negen politieke partijen een Roze Stembusakkoord. Bergkamp was voorzitter van COC Nederland sinds juni 2010, daarvoor was zij twee jaar vicevoorzitter.

Tags: