Da Vinci is de invloedrijkste homo


 
Bron: gay.nl

Leonardo Da Vinci is de invloedrijkste homo aller tijden. De Italiaanse duizendpoot voert de lijst aan van 500 powergays. De lijst van homo’s die de meeste invloed hebben gehad op de maatschappij, is samengesteld door het tijdschrift Winq, het grootste gay magazine van Nederland. Winq verschijnt in de rest van de wereld onder de naam Mate en is het grootste gay lifestylemagazine ter wereld.

Da Vinci voert de lijst aan omdat hij wordt geroemd vanwege zijn bijdragen aan allerlei vakgebieden. De Italiaan ging daarmee de boeken in als ‘homo universalis’ en ‘genie’. Da Vinci (1452 – 1519) was architect, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schilder, componist en niet te vergeten: uitvinder. Zo ontwierp hij eind vijftiende eeuw al een helikopter en een onderzeeboot.

De lijst wordt gevormd door bekende en onbekende kunstenaars, zakenmannen, presentatoren, ontwerpers, activisten, schrijvers, politici en sporters van wie bekend is dat ze homo zijn of waren. De top tien bestaat naast Da Vinci uit: Socrates (filosoof), Alexander de Grote (koning), Stephen Fry (acteur en schrijver), Oscar Wilde (schrijver), Harvey Milk (homoactivist), Peter Tsjaikovski (componist), Julius Ceasar (staatsman), William Shakespeare (schrijver) en Andy Warhol (kunstenaar). De Brit Stephen Fry (1957) is daarmee de eerste op de lijst die nog in leven is.

Hoogstgeplaatste Nederlander is Benno Premsela (12). Premsela was binnenhuisarchitect en vormgever en zijn werk is te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ook was Premsela voorvechter van homorechten. Hij was betrokken bij het ontstaan van het COC, de oudste homobelangenvereniging ter wereld. Boris Dittrich is de eerste levende Nederlander op de lijst (16). Oud-rechter en D66-voorman, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, speelt nu als directeur bij Human Rights Watch een belangrijke rol op het gebied van internationale mensenrechten.