Australische politiek tegen homohuwelijk


 
Bron: gaysite.nl

Het Australische Huis van Afgevaardigden heeft woensdag 19 september met grote meerderheid een wetsvoorstel verworpen dat het huwelijk open had moeten stellen voor paren van hetzelfde geslacht. Uit recente peilingen blijkt dat een meerderheid van de Australiërs voor de komst van het homohuwelijk is, maar de conservatieve oppositie en veel leden van de regerende Labor-partij, onder wie premier Julia Gillard, zijn tegen. Nu een ruime meerderheid van de Australische politiek tegen de openstelling van het huwelijk heeft gestemd lijkt de kans dat homoparen binnenkort alsnog naar het stadhuis kunnen vrijwel uitgesloten.

Uit diverse protestacties de afgelopen maanden en enkele peilingen bleek dat een meerderheid van de Australiërs voor de komst van het homohuwelijk is. Ook leek lange tijd een meerderheid binnen de politiek zich achter openstelling van het huwelijk te scharen. Maar de afgelopen tijd verdween deze meerderheid door fanatiek lobbywerk van tegenstanders van de nieuwe wet.

In Australië zijn de afgelopen jaren veel wetten aangenomen die discriminatie van homoseksuelen moeten tegen gaan maar tot groot verdriet van Australische homo-organisaties kent het land nog altijd geen homohuwelijk. De politiek hield zich tot nu toe vast aan de in de grondwet verankerde wet dat een huwelijk alleen gesloten kan worden tussen een man en een vrouw.