Gay-bar 'The Eagle' blijkt oudste huis Amsterdam


 
Bron: gaykrant.nl

De aan de Amsterdamse Warmoesstraat gelegen gay-bar The Eagle blijkt het oudste huis van de stad te zijn. Het pand aan de Warmoesstraat nummer 90 stamt uit 1485 en is daarmee 527 jaar oud. De gemeente maakte de ontdekking dit weekend bekend.

Tot op heden gold het houten huis uit 1530 aan het Begijnhof als het oudste pand van Amsterdam. Dat de ontdekking van de het oude huis aan de Warmoesstraat zo lang op zich liet wachten is niet zo vreemd. Het huis, met houtskelet, gaat schuil achter een voorgevel van rond 1800.

De ouderdom kwam aan het licht nadat het in 2010 zware schade had opgelopen door een brand. Een inspecteur van de gemeente ontdekte daarna tot zijn verbazing details in het huis die wezen op hoge ouderdom. Met een holle boor zijn monsters genomen van het houtskelet. Een laboratorium in Berlijn stelde vast dat het hout uit ongeveer 1485 komt. Rond die tijd werd het pand aan de Warmoesstraat ook in gebruik genomen als woonhuis.

De gemeente is opgetogen over de ontdekking. ‘Dit is precies het mooie van de monumentale binnenstad. Dit soort vondsten zijn als het ware een tijdmachine’, aldus Boudewijn Oranje van stadsdeel Centrum. Het pand staat nog niet op de monumentenlijst, maar als het aan het stadsdeel ligt, gebeurt dit zo snel mogelijk.