Obama is om


 
Bron: gaykrant.nl

President Barack Obama van de VS steunt openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Dat zei hij in de ontbijtshow Good Morning America van de tv-zender ABC.

Letterlijke quote van Obama: “I’ve been going through an evolution on this issue. I’ve always been adamant that gay and lesbian Americans should be treated fairly and equally. At a certain point, I just concluded that for me, personally, it is important for me to go ahead and affirm that I think that same sex couples should be able to get married.”

Deze stap van Obama is zonder meer historisch te noemen in de lange reeks wapenfeiten, die begon toen dankzij een lobby van de SVGK, het burgerlijk huwelijk in Nederland in 2001 als eerste land ter wereld open ging. Obama was aanvankelijk slechts voorstander van gelijke relatierechten via partnerregistratie. Openstelling leek echter een brug te ver.

Eerder deze week verklaarde zijn vicepresident Joe Biden al voorstander te zijn, en een poll wees uit dat een groeiend aantal Amerikanen dit steunt: nu al iets meer dan de helft.

De tegenstanders zullen zich met het oog op de naderende presidentsverkiezingen laten gelden. Dat bleek gisteren tijdens een referendum in de staat North Carolina waar een meerderheid instemde met een voorstel voor een ban op gelijke relatierechten voor paren van gelijk geslacht in de grondwet te verankeren.

De uitspraken van Obama hebben vooralsnog een symbolische waarde: staten kunnen immers zelf beslissen het huwelijk al dan niet open te stellen. Wel kan de Amerikaanse overheid – in tegenstelling tot nu – besluiten de huwelijken tussen homo’s te erkennen, wat allerlei derdengevolgen heeft.

Deze problematiek, de zogeheten DOMA-kwestie (Defense of Marriage Act) speelt al jaren en verdeelt Democraten en Republikeinen tot op het bot. Pas als de partij van Obama in beide kamers een meerderheid zal hebben, kunnen de rechtsgevolgen van trouwende homo’s door de Amerikaanse overheid worden erkend. Dan, en niet eerder, is het van belang dat de president openstelling steunt, zodat een mogelijk voorstel niet door zijn veto wordt getroffen.