EURO-SONG-GALA 2012: victorie voor Frankrijk!

Op zaterdag 19 mei werd in de Achterzaal van de Openbare Bibliotheek het vijftiende Euro-Song-Gala gehouden. Deze editie kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen het Team Cultuur van de Bibliotheek en de organisatie namens COC Deventer. Na een reeks geslaagde optredens en een spannende puntentelling kon Frankrijk als winnaar worden uitgeroepen.

Het publiek stroomde gestaag toe vanaf 20.00 uur en zodra het moment daar was dat de bekende Eurovisietune werd gestart zat de zaal lekker vol. Het Euro-Song-Gala werd geopend door de ene helft van het presentatieduo; Rik zong op de melodie van ‘Io Senza Te’ een aangepaste tekst waarin het veertigjarig bestaan van COC Deventer bezongen werd. Vervolgens bracht Miss Gyselle (de andere helft van het presentatieduo) een ode aan de nummers van Sieneke (Sha-La-Li) en Joan Franka (You and Me). Na het welkomstwoord in meerdere talen werd de vakjury voorgesteld; vertegenwoordigd waren Azerbeidzjan (Bas Adelerhof), Bosnië-Hercegovina (Agnes Schimmelpenninck & Corrie Folkersma), Liechtenstein (Harry Brehen), Malta (Katinka Groothuis) en juryvoorzitter San Marino (Christaan Dobma). Daarna volgde nog uitleg over de publieksjury en de gang van zaken rondom de puntentelling. Toen was het tijd om met het echte werk te beginnen: de deelnemende acts.

   Spanje mocht het spits afbijten met de Tres Mujeres. Hun inspiratiebron was het nummer uit 1973 van de Spaanse groep Mocedades ‘Eres Tu’. Een gedekte tafel met allerlei zoete lekkernijen vormde het decor van de nieuwe act en de vullingen vlogen helemaal uit de kiezen zodra de drie vrouwen het podium betraden. De nieuwe versie ‘Er Is Toe’ liet een grote variëteit aan nagerechten de revue passeren en ook de kleurrijke kleding en enthousiaste presentatie van de dames liet zich smaken. Het publiek had trek gekregen en dat smaakte naar meer.

   Zweden had zich in een sprookjesboek verdiept en daardoor werd op het podium een heus kabouterbos neergezet. Sneeuwwitje dartelde vrolijk rond de zeven dwergen, maar werd in dat onbezorgde bestaan bedreigd door een van de trap afdalende Boze Koningin. Halverwege het nummer ‘The Queen’ (uit de Zweedse voorronde van 2009) werd een vergiftigde appel tevoorschijn getoverd, maar door de slimheid van Sneeuwwitje was het de koningin zelf die daardoor ter aarde viel. The Old Queen was dead, long live the New Queen, oftewel Sneeuwwitje.

   Nederland had Miss Rose Murphy bereid gevonden om de eerste live-performance te brengen. Het nummer uit de voorronde van 1994 ‘Zomaar Een Dag’ werd toen gezongen door niemand minder dan Willeke Alberti, maar Rose Murphy had wat kleine tekstuele aanpassingen aangebracht. In een prachtige eigen creatie met glitters en de nodige veren zing Miss Rose over haar wilde plannen op een zomaar vrije dag. Dit was de eerste keer dat de artieste live zong op een podium en dat deed ze zeker niet onverdienstelijk.

   Na een korte onderbreking mocht de kandidaat namens Servië het podium betreden. Inspiratiebron hierbij was het liedje ‘Caroban’ uit 2009. In deze nieuwe versie verklaarde Nino Retrovic met het nummer ‘La Me Dan!’ zijn liefde voor de retro-sound in de hedendaagse muziek en dan vooral die van de jaren zestig. Het lekkere up-tempo-nummer sloeg redelijk aan bij het publiek en na allerlei toeters en bellen en vooral jurken was deze presentie gewoon recht-toe-recht-aan. De eigen tekst werd ook gewaardeerd, al was het soms lastig te volgen door wat gebreken in de geluidsapparatuur (euvel bij alle live-optredens).

   Even leek het erop dat de kandidaat namens Frankrijk af wilde zien van haar optreden, maar dankzij de overredingskracht van de presentator wilde ze het toch nog één keer proberen. De artieste in kwestie was dan ook niet de minste, namelijk Princess Alberta, de Euro-Song-Gala-winnares uit 2009. Deze keer had ze zich laten inspireren door het mooie nummer ‘Et S’il Fallait Le Faire’ waarmee Patricia Kaas in 2009 achtste werd op het Eurovisie Songfestival. In deze versie ‘Als Ik Eerlijk Ben’ keek Princess Alberta terug op haar leven en vroeg zich af of het wel de moeite waard was geweest en hoe het eventueel anders had kunnen gaan. De creatie was zoals gewend van deze artieste overweldigend, maar werd tegen het einde van het nummer ontdaan van alle opsmuk. De Nederlandstalige tekst in deze versie was van Reindert Meutstege (de deelnemer namens Servië, dus eigenlijk een concurrent) en werd door het publiek zeer goed ontvangen.

   Lesbos zorgde voor de uitsmijter van de avond met Dyke International en het nummer ‘Diva’ (het winnende nummer uit 1998 namens Israël). Zes energieke vrouwen die normaal iedere donderdag als de IJssel Dykes hun sportieve krachten bundelen gooiden nu hun dans- en zangtalent in de strijd. Rondom de met veren uitgedoste Diva cirkelden vijf vrouwen die allen probeerden haar voor zich te winnen. Tegen het eind werd een goede songfestivaltraditie van stal gehaald en gingen nog wat kledingstukken uit. De zaal bleek goed vertegenwoordigd door supporters van de IJssel Dykes dus was het applaus na hun act overweldigend.


De enthousiaste Dyke International namens Lesbos

Toen volgde een pauze waarin vakjury en publiek zich over hun puntenverdeling mocht ontfermen en dat bleek door de grote diversiteit aan optredens nog helemaal niet zo eenvoudig. Maar uiteindelijk waren alle punten gegeven en opgeteld, zodat het spannendste deel van de avond kon beginnen, maar niet voordat er nog een optreden was van Miss Gyselle met het nummer ‘Ding Dong’ (van Dana International namens Israël in 2011).

Het werd bij het geven van de punten duidelijk dat het stuivertje wisselen was voor de acts namens Spanje en Frankrijk. De 10 en 12 punten werden over en weer aan beide landen uitgereikt, maar de stem des volks oftewel de publieksjury gaf de doorslag: Frankrijk won het festival dankzij Princess Alberta en na de nodige champagne, kussen en felicitaties kon het publiek nog één keer genieten van het nummer ‘Als Ik Eerlijk Ben’. Daarna trok de hele Euro-Song-karavaan richting COC-café voor de Afterparty en bleef het nog lang erg gezellig.


Uiteindelijke winnares Princess Alberta namens Frankrijk

Frankrijk gefeliciteerd en alle deelnemers en medewerkers aan het Euro-Song-Gala van harte bedankt voor deze fantastische avond!

Meer foto’s volgen binnenkort.

Tags: , ,