Bijeenkomst Orpheus

dinsdag 13 maart 2012

COC-café Face It; Brink 64a te Deventer: 20.00 uur

Maandelijkse Open Avond op de tweede dinsdag van de maand van Orpheus (regio Apeldoorn-Deventer-Zutphen), de landelijke vereniging voor hulpverlening bij homo/biseksualiteit in man-vrouw relaties.

Orpheus is ontstaan in 1969. In dat jaar werd er door een echtpaar, dat binnen hun huwelijk geconfronteerd werd met zowel hetero- als homoseksuele gevoelens, in een krant een advertentie geplaatst om in contact te komen met mensen in dezelfde situatie. Dat lukte.
In het jaar daarop werd de “Werkgroep voor Huwelijk en Homo/biseksualiteit ORPHEUS” gevormd.

In 1970 werd Orpheus een werkgroep van de N.V.I.H. – COC (Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit). Orpheus is tot 1983 een zogenaamde “buitengroep” van het COC geweest. In dat jaar besloot het COC-congres “ORPHEUS” en de “Werkgroep Ouders van Homoseksuele Kinderen” af te stoten. Er volgde een overgangsjaar, waarin de Werkgroep Orpheus officieel: “ORPHEUS, Landelijke Vereniging voor Huwelijk en Homo/biseksualiteit” werd.

In 1998 is het voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen (net als voor ieder ander) mogelijk geworden om het “geregistreerde partnerschap” en sinds april 2001 een huwelijk aan te gaan. Omdat hierdoor het naamdeel “Huwelijk en Homoseksualiteit” anders zou kunnen worden uitgelegd dan oorspronkelijk bedoeld, heeft de vereniging in november 1998 haar naam veranderd in:
“ORPHEUS, landelijke vereniging voor hulpverlening bij homo/biseksualiteit in man-vrouw relaties”.

Heb je interesse in de activiteiten van Orpheus of wil je actief worden? Meer informatie kun je vinden op de website van Orpheus.

Tags: